tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

KK:s chefredaktör försvarar kritiserad frågeformulering

Publicerad: 14 augusti 2018, 08:17

"Kan du lova att det blir färre invandrare i stan?". Den läsarfrågan ställdes till politiker och publicerades på Sörmlands Medias plattform #kandulova. Katrineholms-Kurirens ansvariga utgivare Marie Hillblom tycker visserligen att frågan är trubbigt formulerad men menar ändå att den bör ställas.

Ämnen i artikeln:

Södermanlands NyheterKatrineholms-KurirenEskilstuna-Kuriren

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Inför valet den 9 september har Sörmlands media, där tidningarna Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter ingår, låtit läsarna ställa frågor direkt till sina lokala politiker under hashtagen #kandulova. Dessa ska politikerna sedan svara på med som högst 500 tecken.

Bland de frågor som kommit in och publicerats finns ”Kan du lova att det blir färre invandrare i stan?”. Såväl frågeformuleringen som de varierande svaren från lokalpolitiker i Katrineholm har bland annat uppmärksammats i ett blogginlägg av Kawa Zolfagary på Politism och i en artikel av ETC.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör och ansvariga utgivare Marie Hillblom berättar för Medievärlden hur hon resonerade när hon släppte igenom frågan:

– Jag tycker att frågan är trubbigt ställd och går att problematisera, men det är politikernas svar som är det viktiga och som ska guida väljarna vart de ska lägga sina röster. Den här frågan kompletteras av många andra frågor och en hel del valjournalistik på sajten.

Syftet med plattformen #kandulova är att medborgarna ska få chans att ställa de frågor som de vill ha svar på. Frågor som kanske inte annars skulle ställas i valdebatten. Då måste det vara generös takhöjd, menar Marie Hillblom:

– Grundinställningen är att det ska vara högt till tak och att människorna ska få svar på sina frågor. Det är inte farligt att ställa frågor, däremot kan det vara farligt att tysta vissa frågor.

Finns det frågor ni inte släpper igenom?

– Ja, vi har ju till exempel inte släppt igenom dubletter. Och visst kan det finnas frågor som inte publiceras, men det finns inget tydligt rättesnöre vi förhåller oss till.

Hennes förhoppning är att svaren på frågorna, även de som upprör och polariserar, ska informera och nyansera debatten:

– Det är väl framför allt de känsliga frågorna som är viktiga att ställa. Så det blir tydligt vad de olika partierna vill, vad de står för och hur de vill att samhället ska utvecklas. På så sätt skapas en debatt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev