söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

KK:s chefredaktör attackerades av läsare

Publicerad: 30 november 2017, 08:24

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom blev slagen av en läsare som var upprörd över att hans främlingsfientliga insändare inte publicerades i tidningen.

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Marie Hillblom stod tillsammans med en kollega utanför lokalredaktionen i Vingåker och träffade läsare när en man stannade sin bil och kom fram till henne. Han sade att han inte skulle vara prenumerant många dagar till och att han var arg för att tidningen inte publicerade hans insändare. Han förklarade att han inte hade något förtroende för henne som ansvarig utgivare, bland annat anklagade han henne för att gå i regeringens ledband och ha en politisk agenda.

– Hans insändare har ofta främlingsfientliga drag och det är därför de inte blir publicerade, säger Marie Hillblom.

Mannen tar fram en nyskriven insändare som hon får läsa samtidigt som han blir mer och mer aggressiv.

– Han säger ”Jag är så förbannad”, höjer sin knutna näve och slår mig i bröstet.

Mannen lämnar platsen och Marie Hillblom gör en polisanmälan direkt hon är tillbaka på redaktionen. Hon blev inte skadad, men säger att symboliken i slaget är illa nog.

– Det var inte bara ett slag riktat mot en människa utan ett slag riktat mot demokratin och mediernas roll i demokratin. Det var riktat mot mig som ansvarig utgivare som står upp för en publicistisk hållning och mot vår roll i demokratin där vi anklagas för att ha politiska agendor.

Polisens bemötande var en positiv överraskning.

– Jag blev väldigt bra bemött. Den som tog emot min anmälan var väldigt uppmärksam och tog sig tid att lyssna och efter några timmar blev jag uppringd för ett kompletterande förhör.

Hon säger att hon aldrig varit med om något liknande i läsarkontakterna tidigare.

– Men den rörelse som inte vill acceptera det som medier med ansvariga utgivare står för blir starkare och försöker urholka oss och då blir vi utgivare också måltavlor. Bara genom att stå som utgivare får man acceptera och respektera att man kan bli verbalt utsatt och ifrågasatt, men inte att det går till handgripligheter.

Kommer ni att förändra ert sätt att möta läsare?

– Vi har inte diskuterat det, men det väcker tankar. Vi var två personer som stod där igår och det ska vi nog fortsätta vara. Och tyvärr kanske vi måste vara mer på vår vakt och fundera över hur öppna vi kan vara. Jag träffar ofta människor som tycker annorlunda, och det är mitt jobb att förklara och diskutera även med dem. Jag tycker att det brukar går bra, men igår hamnade vi i ett annat läge med en person som inte ville ta in hur vi resonerade.

Läs också

Katrineholms-Kuriren skriver om händelsen här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev