Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kit-reportern om sopgrävet

Publicerad: 4 November 2015, 09:49

Under en månad ägnade sig Nina Svanberg bokstavligt talat åt grävande journalistik när hon provade dumpster diving. För Medievärlden berättar hon om hur reportaget växte fram.


Ämnen i artikeln:

Kit

Fenomenet dumpster diving är inte nytt utan flera reportage på temat har gjorts tidigare. Men Nina Svanberg ville göra ett nytt journalistiskt jobb och sökte sig därför till internetforum för personer som ägnar sig åt dumpster diving. Där gjorde hon en aktiv efterlysning av någon som ville ta med henne ut och i samma forum diskuterade hon också vilken vinkel texten skulle kunna ha:

Vinkeln blev att allt fler dumpstrar och allt fler butiker öppnar samtidigt blir det svårare för de som ägnar sig åt det här i och med att butikerna gör det mer komplicerat för dumpster divers genom att bland annat sätta lås på containrarna.

Nina Svanberg berättade öppet i dumpsterforumen att hon är journalist och att avsikten var att göra ett reportage. Något som väckte starka känslor hos vissa:

Det är som två läger: Vissa tycker att det är roligt att det uppmärksammas, men sedan är den en hel del irritation också. Framför allt från personer som man riskerar att försämra för. De var inte så glada, ville inte att jag skulle skriva och blev väldigt arga när jag skrev ut namnet på ett av forumen i en artikel. Och det förstår jag fullt ut, samtidigt är vårt uppdrag som journalister att vara konsekvensneutrala.

Att göra själva reportaget var inte så svårt, säger Nina Svanberg, men det fanns en del säkerhetsrisker att ta ställning till:

Jag arbetade ju i en otrygg miljö med vilt främmande människor. Där får man göra en säkerhetsbedömning precis som inför alla svåra och komplicerade jobb, säger hon och fortsätter:

Sedan fanns det containrar som innehöll kross-maskiner och de finmaler allt som kommer i vägen. När jag såg en sådan sa jag bara att här går vi inte ner.

Vad har ni fått för reaktioner på reportaget?

Vissa tycker att det är jätteroligt att jag skriver om det. Att det uppmärksammas och att fler börjar tänka på hur man konsumerar. Andra är upprörda för att uppmärksamheten gör att kampen om soputrymmena blir hårdare. Det här är personer som lever på soporna. De har inga andra medel.

Kommer vi få se mer av den här typen av journalistik på Kit?

Jag hoppas det. Mina chefer är jätteglada över det här. Vi är många på redaktioner som älskar den här typen av jobb. På Kit jobbar vi ju mycket med material som vi tror kan få stor spridning på Facebook.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kit

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.