Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

King klandras för uppgifter i personporträtt

Publicerad: 25 april 2019, 10:06

I ett personporträtt i magasinet King av en fotbollsspelare som blivit agent nämndes en annan agent på ett sätt som bröt mot god publicistik, slår Pressen Opinionsnämnd fast.


Ämnen i artikeln:

PONPOKing

I en stor intervju pratar King med det tidigare fotbollsproffset Martin Dahlin om hans nya karriär som agent för flera fotbollsstjärnor. I en passage som handlar om skandaler i yrket hängs en annan agent ut med namn.

”Och skandalrubrikerna som omgärdat yrket i alla tider har knappast blivit färre. Åtskilliga är de agenter som fångats med fingrarna i syltburken. Som [anmälaren), som fick sin Fifa-licens indragen 2010, och [en annan agent, namn angivet] som 2008 fälldes för skattebrott och dömdes till två års fängelse, för att nämna ett par skräckexempel”, skrev King i sitt personporträtt.

Anmälaren, som alltså inte är Martin Dahlin utan en annan agent, menade att uppgifterna utgjorde förtal och att tidningen utelämnat viktiga fakta. Han tyckte att det inte var rättvisande att uppge att han ”fångats med fingrarna i syltburken” då han blivit av med sin licens i enbart 20 dagar innan det uppdagats att Svenska Fotbollsförbundet gjort fel och gett tillbaka licensen, skriver han i sin anmälan.

Anmälaren var även kritisk mot att han klumpades ihop med en annan agent som fått ett långt fängelsestraff samt till att han själv inte fått möjlighet att yttra sig.

Tidningens ansvarige utgivare skriver i ett svar till PO att det inte var en granskning av agentbranschen utan ett personporträtt varför det inte heller var nödvändigt med replik. Vidare anser utgivaren att det tydligt framgår att personer är skilda individer på det sättet som meningen är skriven. Anmälaren har också erbjudits att i nästa utgåva av tidningen publicera ett förtydligande om hur länge licensen varit indragen.

PO granskar inte frågan om förtal, men menar att det finns problematiska aspekter i texten. Dels menar PO att det har gått åtta år sedan händelsen inträffade, vilket minskar allmänintresset. Dessutom framgick det inte att licensen enbart varit indragen i 20 dagar.

PON går på PO:s bedömning och klandrar King för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

PONPOKing

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News