Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kinesiska myndigheter: Gui Minhai är fri

Publicerad: 24 oktober 2017, 08:41

Gui Minhai

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som försvann från sin semesterbostad i Thailand för över två år sedan är nu frisläppt, enligt kinesiska myndigheter. UPPDATERAD


Medievärlden skrev så sent som förra veckan om att Gui Minhai suttit fängslad i två år. Idag kom beskedet från UD att han har släppts fri, rapporterar TT.

Dottern har fortfarande inte haft kontakt med pappan, och uppgifterna från de kinesiska myndigheterna är knapphändiga, rapporterar DN.

”Vi har fått besked av kinesiska myndigheter att han ska ha frigivits. Vi vill få klarhet i vissa uppgifter i ärendet och det kommer vi att fokusera på nu”, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst.

Det var den 17 oktober 2015 som den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som driver det regimkritiska förlaget Mighty Current i Hongkong, försvann från sin semesterbostad i Thailand.

Några månader efter försvinnandet visades Gui Minhai upp i statlig kinesisk tv. I klippet erkände förläggaren ett gammalt trafikbrott som ska ha skett i Kina. Men erkännandet har avfärdats av människorättsorganisationer vilka menar att det är framtvingat av kinesiska myndigheter. Sedan dess har han suttit fängslad i Kina – utan rättegång och tillgång till advokat. När statsminister Stefan Löfven träffade Kinas president Xi Jinping tog han upp fallet med honom, efter att hans dotter Angela Gui vädjat till honom.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.