Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kineserna vek sig om internettillgången för medierna i Peking

Publicerad: 1 Augusti 2008, 11:43

Journalisterna som bevakar OS i Peking kommer att ha fri tillgång till internet, lovar nu IOK och de kinesiska myndigheterna. Dock verkar det gälla med vissa undantag, bland annat Falungong-rörelsens sidor.


IOKs svenska viceordförande Gunilla Lindberg fick idag meddela att kommittén och de kinesiska myndigheterna kommit överens om att det inte ska vara några restriktioner vad det gäller internet för de journalister som bevakar OS. Det vill säga att det avtal som var en förutsättning för Pekings värdskap gällde.

Det bekräftade avtalet gav omedelbart resultat. Journalister på plats i Peking kunde i morse komma åt Amnestys och Reportrar utan gränsers, RUG, hemsidor för första gången sedan  2003.

”Det är goda nyheter”, kommenterade RUG. ”Det visar att den kinesiska ledningen inte är helt imun mot påtryckningar”.

Fortfarande är Falungong-rörelsens hemsidor blockerade, rapporterar BBC. Om de kommer att bli tillgängliga och löftet hållet fullt ut får visa sig när spelen öppnas den 9 augusti.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.