Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kina till attack mot svensk skribent

Publicerad: 17 maj 2019, 09:58

Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda

Den kinesiska ambassaden i Sverige kritiserar på sin hemsida en ledartext och en skribent i Nerikes Allehanda. "Jäkligt upprörande", säger NA:s chefredaktör Anders Nilsson.


I en ledartext från den 15 maj skriver Nerikes Allehandas (NA) ledarskribent Lars Ströman om en manifestation för Taiwan som hölls i Stockholm under torsdagen. Det har väckt irritation hos den kinesiska ambassaden, som på sin sajt skriver att texten är full av felaktigheter.

”Det finns bara ett Kina i världen och den taiwanesiska regionen är oskiljbar från det kinesiska territoriet”, går bland annat att läsa.

Bakgrunden till den kinesiska ambassadens agerande är den konflikt mellan Kina och Taiwan, där den senare hävdar sitt oberoende, medan Kina anser att landet tillhör dem. Det har gjort att Taiwan inte är representerade i flera internationella organ. I Lars Strömans text framhåller han att Taiwan inte tillåts delta under världshälsoorganisationen WHO:s årliga möte som äger rum nästa vecka. Den manifestation som Lars Ströman skriver om krävde att Taiwan skulle få delta som observatörsland. Något Kina motsätter sig, enligt Lars Ströman.

Den kinesiska ambassaden skriver i sin kommenter att det inte stämmer och att det är Tawians ledande parti som gjort att landet inte får delta.

Den kinesiska ambassaden skriver att de vill att NA publicerar deras inlägg.

”Vi hoppas att Lars Ströman och NA omedelbart ska rätta sina misstag, inte agera som kumpaner till ryktesspridare i Kina-relaterade frågor och rapportera om Kina på ett objektivt och rättvist sätt. Vi kräver att NA publicerar Kinas ovan beskrivna inställning för att redovisa fakta och låta folket veta sanningen”, skriver det. De kallar också publiceringen för förtal.

Men Anders Nilsson, chefredaktör för tidningen, säger följande om uppmaningen:

– Vi gör ingenting. Vill de ha något publicerat får de göra som alla andra och skicka en debattartikel eller ett genmäle. Vi kommer inte agera på att de gör ett uttalande som i det här fallet. Men vi kommer göra en artikel om detta och länka till deras uttalande.

Anders Nilsson tycker det är ett väldigt upprörande agerande från ambassadens sida.

– Jag är inte förvånad över att en diktatur som Kina beter sig så här. Det visar att de inte respekterar det fria ordet och inte heller att en journalist på en ledarsida kan uttrycka sig som den vill. I förlängningen hotar det här det demokratiska systemet. Det märkliga är att man kräver att vår politiska redaktör ska göra en avbön, kallar publiceringen för ett misstag och säger att vi gjort något brottsligt. Det är jäkligt upprörande.

Lars Ströman tycker att texten är symptomatiskt för Kinas agerande. Till Journalisten säger han:

– Om Kinas ambassad hade skickat ett artigt mejl där de velat bemöta min text och skriva en debattartikel, så hade det varit det normala. Här säger de att de respekterar svensk pressfrihet, men i nästa andetag att jag genom att skriva den här artikeln har gjort en överträdelse mot Kinas suveränitet, jag har gjort mig skyldig till förtal, med mera. Det är såhär Kinas ambassad med den nuvarande ambassadören nu fungerar. Kina är ett land där kommunistpartiet bestämmer allt. Det försöker man nu föra över på andra länder, säger Lars Ströman.

Det är inte första gången Kina öppet kritiserar svenska journalister. Tidigare har bland annat Kurdo Baksi fått kritik från officiellt kinesiskt håll när han anordnat demonstrationer mot fängslandet av Gui Minhai.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.