Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kina sållar utländska journalister inför OS

Publicerad: 19 november 2007, 12:14

Kinas regering bör sluta med att slå ned på vad den kallar utländska "låtsasjournalister" inför nästa år olympiska spel, skriver Committee to Protect Journalists (CPJ).


Organisationen är oroad  över regeringens planer som bland annat innebär att man lägger upp register på de tusentals utländska journalister som söker ackreditering till spelen. Syftet enligt CPJ är att blockera kritiska journalister från att bevaka spelen.

Enligt Liu Binjie. minister för press och publikationer, håller en databas på att läggas upp. Databasen innehåller än så länge 8 000  namn på reportrar som får tillträde till de olympiska tävlingsarenorna, liksom tusentals journalister som kommer att tillåtas arbeta i Kina  under spelen.
Hur namnen samlats in är emellertid oklart , liksom om de kommer att bevaras även efter spelen.

Tidigare har det kommit fram att ministeriet för allmän säkerhet skickat ut instruktioner till sina lokalavdelningar för att hindra potentiella bråkmakare, däribland anställda vid medier, från att få tillträde. Någon officiell bekräftelse på att sådana instruktioner finns har inte framförts.

Påståendena om ”låtsasreportrar” är ett genomskinligt sätt att försöka rättfärdiga  den kinesiska regeringens allt mer utökade försök till kontroll över medierna, trots att den tidigare lovat att rapporteringen ska få vara fri och obunden, säger CPJ:s chef Joel Simon..

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.