Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kina avrättar fler än resten av världen tillsammans

Publicerad: 24 Mars 2009, 05:01

Allt färre länder tillämpar dödsstraff, men Kina avrättade 2008 fortfarande fler människor än resten av världens länder tillsammans, skriver Amnesty International i sin för fjolåret. År 2008 verkställdes 1 718 dödsdomar i Kina. Det är den officiella siffran, den verkliga är förmodligen  betydligt högre.


Ämnen i artikeln:

Amnesty

– Dödsstraffet är ett grymt, omänskligt och förnedrande straff. Hängningar, dödliga injektioner, halshuggningar, arkebusering och stening hör inte hemma i det tjugonde århundradet, poängterar Irene Khan, generalsekreterare för Amnesty International.
De länder som likt Kina har en hög siffra för antalet avrättningar är Iran (346), Saudiarabien (102), Pakistan (36) och USA (37). Dessa länder står för 93 procent av alla avrättningar i världen.
Fjolårets totalsiffra är 2 390 avrättade i 25 länder. Under samma period dömdes minst 8 864 personer till döden i 52 länder. Fjolårssiffran är betydligt högre än för 2007, men variationen ryms enligt Amnesty inom Kinas otillförlitliga statistik.
Amnestys statistik visar också på andra aspekter, bland annat förekomsten av dödsdomar efter bristfälliga rättegångar. Sådana har kunnat beläggs i Afghanistan, Iran, Irak, Nigeria, Saudiarabien, Sudan och Jemen. En annan aspekt är att dödstraffet tillämpas diskriminerande i länder som Iran, Sudan, Saudiarabien och USA, där fattiga och medlemmar ur etniska, religösa och minoritetsgrupper dömdes oproportionerligt ofta till döden jämfört med andra grupper.
– Dödsstraffet är inte bara en handling, utan en legaliserad process av fysisk och psykisk terror som kulminerar i att människor dödas av staten. Detta måste få ett slut, betonar Irene Khan.
Utvecklingen går dock mot ett totalt avskaffande av dödsstraffet. I fjol ägde avrättningar rum i 25 av de 59 länder som har kvar dödsstraffet i lagstiftningen. Samtidigt genomfördes i länder som St Kitts och Nevis den första avrättningen i Amerika utanför USA sedan 2003 och Liberia återinförde dödsstraffet för vissa brott.
Det enda land i Europa som i dag ha kvar dödsstraffet är Vitryssland. Uzbekistan avskaffade dödsstraffet under fjolåret.
Ett land där antalet avrättningar och dödsdomar ökar är Irak. Statistiken är otillförlitlig, men enligt Amnesty planerar landet att verkställa 128 dödsdomar, nära fyra gånger så många avrättningar som officiellt uppgivits för hela 2008.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Amnesty

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.