Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kielos gillar det enkla tilltalet

Publicerad: 17 maj 2010, 08:23

Tycka är inget man ska ägna sig åt på ledarsidor. Det tycker ledarskribenten Katrine Kielos. Hon har gjort en raketkarriär och återfinns nu på Aftonbladets ledarsida. Men på sikt hoppas hon på ett jobb på regeringskansliet.


Läpparna är tydligt röda. Själen likaså. Det första kan bero på att Katrine Kielos precis slutfört säsongen näst sista Korseld med Sanna Rayman. I heta stolen denna gång, centerpartiets ledare, industriminister Maud Olofsson.

Det andra på att hon som fjortonåring läste Simone de Beauvoirs Det andra könet. Boken fick upp ögonen på henne för hur kvinnorna behandlas i dagens samhälle.

Den gjorde mig till feminist.

Då hade Gudrun Schyman ännu inte startat Feministiskt Initiativ. Men även om så vore hade FI inte varit något alternativ för Katrine Kielos. Hon valde efter valet 2002 att gå med i socialdemokratin.

Där finns en idétradition som jag känner mig hemma med och vill vara en del av.

Hon hittade till partiet på egen hand. Hemma varken fanns eller finns det något större politiskt intresse. Även om mamma och pappa följer henne i spalterna.

Med hjälp av det stora politiska intresset, en pol kand. från Uppsala och politiska studier i USA har hennes karriär gått fort. Via bland annat ett flitigt bloggande, Expressens kultursida och ett vikariat som chefredaktör för Dagens Arena har hon nu tagit sig till Aftonbladets ledarsida. Men det snabba klättrandet beror inte på att hon medvetet byggt sitt varumärke.

Jag har gjort det jag tyckt varit kul. Och inte alltid vad folk har förväntat sig. Kanske är det just därför det har gått så snabbt. Att jag inte tänkt på mitt varumärke utan gått på det jag tyckt varit intressant.
Hon har funnit sig väl till rätta på kvällstidningens sida två. Inte minst för att det är just är en kvällstidning. Där har man ett enkelt tilltal och ett viktigt uppdrag menar hon.

Vår roll är att på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt skriva om till exempel finanskrisen för en bred läsekrets.

Men det handlar givetvis också om att driva egna teorier och tillföra nya idépolitiska perspektiv.

Ledarsidorna på många morgontidningar har en lite annorlunda attityd. Folklighet är kanske inte det ord man tänker på först menar Katrine Kielos. Men det skulle inte hindra henne från att reflektera över en propå från till exempel Svenskans ledarsida. Bara den svänger fullständigt politiskt så, skämtar Katrine Kielos.

Man ska aldrig säga aldrig. Det går inte att vara kräsen i dagens medievärld. Jag har ju skrivit på DN-kultur så

Tycka ska man egentligen inte göra på en ledarsida tycker Katrine Kielos.

Vilket ändå händer ofta att vi gör, fast vi inte borde.

I stället borde det bara vara analyser och att peka ut politiska linjer man ägnar sig åt.
Men man är inte på topp varje dag. Det är ju ingen av oss.

Under en period var Katrine Kielos en flitig bloggare. Men det har hon lagt av med nu på grund av akut tidsbrist. Aftonbladets ledarredaktion är inte heller närvarande på nätet med mer material än vad som finns i tidningen.

Vi vill upprätthålla uppfattningen att det är viktigt och genomtänkt det vi skriver. Därför lägger vi bara ut det vi absolut vill ska fram i debatten.

I motsats till sin Korseldskollega Sanna Rayman har hon ingen koll om vad skrivs om henne på nätet. Att till exempel Googla sig själv är inte aktuellt för Katrine Kielos.
Av ren självbevarelsedrift.

Men på Facebook och twitter finns hon. Och har ett stort antal vänner i den förstnämnda kanalen. Varav en hel del politiker. Något som hon inte ser några problem i.

Jag har svårt att se något komplicerat i att de får läsa en uppdatering från mig som handlar om att jag ska laga mat eller har varit på yoga.

Några tyngre rikspolitiker ingår inte i hennes analoga vänkrets. Men eftersom den här världen är liten och Katrine Kielos pluggat i Uppsala kan man hitta personer hon känner väl till exempel i den närmaste kretsen kring den eventuellt blivande finansministern Tomas Östros. Det upplever inte heller Katrine Kielos som något bekymmer.

Om jag sågar förslaget till fastighetsskatt har jag svårt att tro att de ska ta det personligt.

Att hon själv skulle upptäcka vilken trevlig person Östros är som kompis ser Katrine Kielos som mycket osannolikt. Och:

Både Tomas och jag skulle nog känna att det inte är lämpligt.

Just nu kanske man ska tillägga. För innan pensioneringen vill Katrine Kielos gärna känna på hur det är att jobba som politisk tjänsteman på regeringsnivå. Just för att få vara med och förändra samhället.

Men det ska vara som tjänsteman. Rollen som förtroendevald är inget för henne.

I politikerrollen handlar det mycket om nästa vecka eller nästa mandatperiod. Jag vill tänka och agera på längre sikt, säger Katrine Kielos.

Vilket kansli det då ska handla om spelar mindre roll.

     Det kan bli vilket som helst. Det finns intressanta frågor i alla departement.

Katrine Kielos ser inte sig själv som någon offentlig person, herregud, jag skriver bara ledare trots att hon syns både i tidningen och i tv-soffor.

Men visst kan det komma fram någon sosse ibland som har åsikter om något jag skrivit.

Och på Feministiskt Forum blir jag nog igenkänd. Men det är bara en gång per år.

Och i Almedalen?

Ja, där också. Men det är ju som ett sommarkollo.., säger Katrine Kielos och skrattar.

Detta sommarkollo för publikfriande politiker, påstridiga påtryckare, professionella paneldeltagare, pressackrediterade proselyter samt en och annan pärkspelande pys består dock inte så mycket av rosévin och flanerande på ringmuren som myten säger utan mer av dåliga mackor och kallnande kaffe i pressrummet för Katrine Kielos.

Men det ska ändå bli kul.

Den offentliga Katrine Kielos är rätt lik den privata menar hon själv. Mycket handlar om att läsa. Böcker, tidskrifter och bloggar. Men visst finns det andra intressen också. Precis som hennes facebookuppdateringar antyder så är yoga ett. Hon försöker träna varje dag.

     Och det är verkligen fysiskt ansträngande.

Något annat som är privat är hennes katolska tro.

Jag tror på Gud. Men kunde lika gärna ha varit protestant om jag fötts i en annan familj.

Tillbaka en sista gång till Aftonbladets ledarredaktion där. Någon ny ska snart ta plats bakom chefredaktörsskrivbordet i det inglasade hörnrummet bara några meter bort från soffgruppen där vi sitter.

När det blev känt att Helle Klein ska sluta blev det en överraskning för de som jobbade där enligt Katrine Kielos. Hon hoppas verkligen att det blir en publicist och inte en s-märkt politruk som tar över.

Vill du ha jobbet?

     Nej, jag är skribent och det är det jag vill göra. Ärligt, det är så. Sedan är jag nog för ung för att bli chefredaktör också.

Frågan är om hon verkligen håller sig till sanningen den här gången. För om hon tycker att uppdraget verkar kul och hon blir tillfrågade vore det nog logiskt att hon tackar ja. För som hon själv redan beskrivit sin karriär:

     Jag har gjort det jag tyckt varit kul. Och inte alltid vad folk har förväntat sig. Kanske är det just därför det har gått så snabbt.

Katrine Kielos

Familj: Ja.

Utbildning: Pol.kand från Uppsala universtiet samt studier vid University of Michigan i främst politisk psykologi.

Inspireras av: massvis.

Kopplar av med: meditation

Favoritfärg: gult

Favoritord: ja

Lagar helst: fisk i olika former.

Dricker helst: vatten

Tycker om Mona Sahlin: Trevlig och imponerande.

2008 kom Katrine Kielos första bok. Förlaget Modernista hörde av sig och frågade  om hon ville skriva något för dem. Eftersom frågeställningarna kring  sexualitet och våld är något som Katrine Kielos själv är intresserad av  och även tror alla kan förhålla sig till blev valet av ämne enkelt.
Våldtäkt och romantik är till hälften skriven i jagform. För att göra  svåra saker lättare att ta till sig understryker Katrine Kielos.

     Den handlar inte om mina erfarenheter men formen vill understryka  just att våldtäkt är något som alla kvinnor förhåller sig till i vårt  samhälle, oavsett om man har blivit utsatt eller ej.

Nu håller hon på för fullt med en ny bok. Den handlar om feministisk  ekonomi och är också delvis skriven i jagform. Men här är jaget en man.  Går det som planerat ska boken vara klar i början av nästa år.

Nu får jag nog inte avslöja mer för min förläggare.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.