Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Khadija Ismayilova villkorligt frigiven

Publicerad: 26 Maj 2016, 05:01

Den prisbelönta grävande journalisten Khadija Ismayilova, som var med och avslöjade TeliaSoneras mutaffärer i Azerbajdzjan, har frigivits.


Khadija Ismayilova har granskat azerbajdzjanska makthavare bland annat för den internationella korruptionsgranskande gruppen OCCRP. Tillsammans med gruppen och SVT:s Uppdrag Granskning bidrog hon till avslöjandet av korruption inom den azerbajdzjanska presidentfamiljen.

Förra hösten dömdes hon till 7,5 års fängelse av en domstol i Baku för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och maktmissbruk.

Men i går frigavs Khadija Ismayilova och samtidigt sänktes henne straff till tre och ett halvt års villkorlig dom.

På Amnesty välkomnar man frigivningen, men konstaterar samtidigt att full rättvisa inte uppnåts förrän domen helt upphävs:

Khadija Ismajilova måste bli helt frikänd om hon någonsin ska få upprättelse för sin felaktiga fängelsedom, säger Denis Krivosheev, Amnestys biträdande chef för Europa och Centralasien.

Amnesty Sverige hade planerat att hålla en aktion för frigivningen av Khadija Ismajilova på hennes fyrtioårsdag i morgon fredag på Drottninggatan i Stockholm. Aktionen kommer att genomföras som planerat trots frigivningen, men under andra former:

”Även om Khadijas frigivning är en viktig seger, så sitter fortfarande många fängslade i Azerbajdzjan för att ha utövat sin rätt till yttrandefrihet. Amnesty International kräver att även de personerna frigivs.” skriver Amnesty Sverige i ett mejl till Medievärlden.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.