Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Khadija Ismayilova döms till 7,5 års fängelse

Publicerad: 1 September 2015, 11:25

Khadija Ismayilova, som belönades med Publicistklubbens yttrandefrihetspris tidigare i år, döms till 7,5 års fängelse i Azerbajdzjan.


Hon är en av Azerbajdzjans främsta grävande journalister och har bland annat samarbetat med Uppdrag Granskning i rapportering om Telia Soneras affärer i landet. Hon har tidigare utsatts för hot och trakasserier för sina granskningar av presidentfamiljen och landets elit.

Nu har hon dömts till 7,5 års fängelse, anklagad för bland annat skattesmitning och att ha drivit en kollega till självmord. Enligt oberoende bedömare och pressfrihetsorganisationer är anklagelserna falska och domen politisk.

”Ismayilovas enda brott var att granska korruptionen inom statsapparaten med mod och uthållighet. Det här sänder ett väldigt kraftfullt budskap till alla hennes journalistkollegor i Azerbajdzjan, säger Johann Bihr, som är chef för Reportrar utan gränser i Östeuropa och Centralasien i ett uttalande.

Khadija Ismayilova får PK:s yttrandefrihetspris

Stjärne och Benkö kräver att Khadija Ismayilova friges

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.