Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kerstin M Lundberg-priset till Yukiko Duke

Publicerad: 9 mars 2016, 06:53

Motiveringen lyder: "För att hon med stort engagemang och stilsäker journalistik vidgar våra litterära vyer".


”Jag känner mig så hedrad, glad, och rörd. Kerstin M Lundberg betyder enormt mycket för mig, både som en sorts mentor och förebild”, säger Yukiko Duke i ett pressmeddelande.

Kerstin M Lundberg-priset är instiftat som en hyllning till kulturjournalisten Lundberg och delas ut för sjätte gången. Priset på 50 000 kronor ska gå till en person som ”med kulturjournalistikens uttrycksmedel och stilistisk skärpa, breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige”.

Tidigare pristagare är Steve Sem-Sandberg, Ann Victorin, Kerstin Gezelius, Kristofer Leandoer och Mats Nileskär.

Årets jury bestod av: Elin Claeson, Sveriges Radio. Mats Svegfors, fd vd Sveriges Radio. Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Gunnar Bolin, Sveriges Radio.

Yukiko Duke är översättare, redaktör för Vi läser och programledare. Hon är känd för en bredare publik som bokrecensent i SVT:s Gomorron Sverige. Duke står bakom den Augustprisnominerade kokboken Mikaku och har översatt Nobelpristagaren Kenzaburo Oe och Haruki Murakami till svenska tillsammans med sin mamma Eiko Duke. Hon har också skrivit fackboken Breven från Iwo Jima, som ger en unik bild av Japan under andra världskriget.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.