lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kent Werne: Omställningsavtalen måste omförhandlas

Publicerad: 23 maj 2017, 10:31

Kent Werne. Foto: Sara Appelgren

Det krävs en omförhandling av omställningsavtalen samt att TRR Trygghetsrådet ökar sitt fokus på kompetensutveckling. Det menar Kent Werne, författare till rapporten Omställningen – om otryggheten i mediebranschen.

Ämnen i artikeln:

SJFSvenskt NäringslivJournalistförbundet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På tisdagsförmiddagen presenterades den femte rapporten i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. Utredare är journalisten och författaren Kent Werne.

– Jag ville ta reda på vad som har hänt med alla journalister som har sagts upp från sina jobb de senaste åren. Och vad som kan göras för att stärka stödet till dem i omställningen till ett nytt jobb. Att man är osäker på vad som väntar om man blir av med jobbet är nämligen en del av otrygghetsproblematiken, säger Kent Werne till Medievärlden.

I rapporten har han tittat på det stöd som journalister och andra privata tjänsteman får genom TRR Trygghetsrådet, vars verksamhetsgrund är omställningsavtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Genom statistik och samtal har Kent Werne sedan undersökt resultatet av TRR:s arbete med journalister.

– Jag kom fram till att resultatet av TRR:s insatser i form av omställningsstöd överlag är väldigt bra, men att det är något sämre för journalister. Och det hänger ihop med att journalisternas situation är betydligt svårare än andra tjänstemäns.

Av rapporten framgår att bara 4 av 10 uppsagda journalister får ett nytt jobb inom mediebranschen. Och endast 3 av 10 av de som får ett nytt jobb får en fast anställning. Resten får tillfälliga jobb.

– Den här tydliga avvikelsen avspeglar situationen på mediemarknaden i hög grad. Vad vi ser är i realiteten en omvandling av jobb. Från fasta till tillfälliga anställningar. Dessutom lämnar många branschen och söker sig till andra yrken.

Kent Werne tycker att omställningsavtalen har flera brister och därför skulle behöva omförhandlas:

– Till exempel omfattas inte visstidsanställda av stödet. Det trots att omkring hälften av alla som förlorar jobbet i mediebranschen har visstidsanställningar, säger Kent Werne och fortsätter:

– Dessutom behöver Trygghetsrådet öka sitt fokus på kompetensutveckling och utbildningsinsatser. I dag erbjuder man coaching och hjälp att söka jobb. Den typen av insatser fungerar i branscher där arbetslösheten är låg, men för journalister fungerar det mindre bra eftersom jobben är få och kompetenskraven kraftigt förändrade.

Samtidigt fyller omställningsavtalet en viktig funktion, säger Kent Werne.

– Det ger ett stöd i omställningen, bland annat genom den ekonomiska ersättningen.

I samband med rapportsläppet arrangerade Journalistförbundet ett seminarium och en diskussion. För den intresserade går det att se i efterhand på SJF:s Facebooksida och senare också på www.sjf.se/omstallningen.

Här hittar du rapporterna i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. Målet med rapportserien är att presentera ett antal konkreta förslag till åtgärder som syftar till att minska otryggheten för journalister.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev