Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kent Werne: En ohållbar situation

Publicerad: 6 December 2016, 13:07

Kent Werne. Foto: Sara Appelgren

Samtidigt som efterfrågan sjunker så ökar utbudet av nya journalister kraftigt. Utredaren Kent Werne, som tittat närmare på otryggheten i mediebranschen, beskriver situationen som ohållbar.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Journalisten och författaren Kent Werne står bakom de fyra rapporterna i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. I morse presenterade han Journalistfabriken, vilken är den fjärde i ordningen.

– Det här är en del av en större utredning om otryggheten. Min ambition med rapporten är att lyfta frågan och titta på utbudssidan. Jag har undersökt hur många som utbildas och vad det är som styr det utbudet, säger Kent Werne och fortsätter:

– Vi har fått indikationer på att det utbildas för många journalister. Och den bilden bekräftas av rapporten. Förhoppningen är att rapporten ska sätta igång en diskussion kring hur utbudet bättre kan anpassas efter situationen på arbetsmarknaden.

Hur skulle du beskriva läget i mediebranschen i dag?

– Det är en krissituation. Och det är ingen hemlighet eller något nytt. De senaste tre åren har 1300 redaktionella tjänster försvunnit. Samtidigt utbildas det över 1000 nya journalister varje år. Vilket innebär att samtidigt som efterfrågan sjunker så ökar utbudet av nya journalister kraftigt. Det är inte en hållbar situation.

En annan slutsats Kent Werne drar av rapporten är att det är svårt att påverka lärosätena att styra utbildningarna efter arbetsmarknadens behov.

– Det är ett problem dels när det gäller bristyrken, dels när det kommer till yrken där utbildningarna producerar för många.

Vad är viktigast att göra nu – med den här kunskapen?

– Nu handlar det om att lägga fram förslag som kan få en effekt. I rapporten föreslår jag att man ska titta på ekonomiska styrmedel och på hur regeringen kan påverka lärosätena att faktiskt dra ned på antalet platser och samtidigt öka kvaliteten. Sedan krävs det samarbete och dialog mellan fack och arbetsgivare å ena sidan och utbildningsanordnarna å andra sidan. Så att de blir medvetna om hur situationen ser ut.

Är de inte det i dag?
– Delvis, men det behövs ett sammantaget grepp. De behöver komma överens, till exempel genom att bestämma sig för att samtliga lärosäten drar ned antalet platser med 15-20 procent nästa år.

Under arbetet med rapporten överraskades Kent Werne av att lärosätenas frihet att själva styra över utbildningsutbudet var så stor:

– Och att man i det sammanhanget lyssnar för dåligt på signalerna från arbetsmarknadens parter. Om man ska ha den här friheten krävs en större lyhördhet. Krisen inom tidningsvärlden är inte något nytt. Strukturomvandlingarna har pågått under lång tid och det borde man ha anpassat sig efter långt tidigare.

Hur ser framtiden ut för mediebranschen?

– Det kommer alltid att finnas ett behov av granskande, rapporterande och informerande journalistik. Men branschen är inne i en stor omvandling och allting handlar om hur man tar sig igenom den.

Journalistförbundet anordnade på tisdagsförmiddagen ett seminarium och diskussion med anledning av rapporten. Seminariet går att se i efterhand på sjf.se. Och här hittar du rapporterna i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.