Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kazakstan på väg ta över OSCE-klubban dömer

Publicerad: 19 Augusti 2009, 08:02

Kazakstans högsta domstol omprövade inte domen på tre års fängelse för Ramazan Jesergepov, chefredaktör för Alma-ata Info, en liten oberoende nyhetstidning. Jesergepov är dömd för att ha avslöjat statshemligheter.


Hans tidning publicerade korrespondensen mellan en kazakstansk affärsman och landets säkerhetskommitté. Korrespondens avslöjade inblandning i korruption.

Internationella pressinstitutet (IPI) noterar att fallet Jesergepov har rönt internationell uppmärksamhet, inte minst för att Kazakstan nästa år kommer att överta ordförandeskapet i  organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE).

Miklos Haraszti, som är OSCE:s talesperson i mediefrågor,  säger till IPI att myndigheter måste inse att undersökande journalistisk är ett samhälles garanti mot  korruption. Samhället bör därför stödja, inte straffa. Att straffa, säger han, är att förgripa sig på OSCE:s uppdrag.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.