Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Katrineholms-Kuriren gör arabiska tv-nyheter

Publicerad: 18 April 2016, 10:09

I fredags hade Katrineholms-Kurirens nyhetssammanfattning på arabiska premiär. Nyhetsankare är journalisten Rowa Alkhatib som flytt från krigshärjade Syrien till Sverige.


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

I fyra månader framåt kommer en kortare nyhetssändning på arabiska att sändas varje vecka på kkuriren.se. Ambitionen är att nå ut till den växande grupp nyanlända som kan arabiska:

Vi ser att vi har nya invånare i vårt spridningsområde som ännu inte fullt ut kan ta till sig nyheter på svenska. Det är viktigt att alla kan ta till sig lokala nyheter på ett språk man förstår, säger Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom, till den egna tidningen.

Den syriske tv-journalisten Rowa Alkhatib gör nyhetsvärderingen, programleder och klipper programmet. Hon kom till Sverige för drygt ett och ett halvt år sedan efter att ha tvingats fly från Syriens när situationen för landets journalister blev allt farligare.

För tillfället har Rowa Alkhatib språkpraktik på Katrineholms-Kuriren. Nu frontar hon satsningen med de arabiska nyheterna. Projektets inledningsvecka har varit intensiv och utmanande, även fast hon är van vid det journalistiska tillvägagångssättet:

Själva arbetet är det samma för alla journalister i världen, det som står mellan mig och ett jobb här i Sverige är språket”, säger hon till Katrineholms-Kuriren.

Rowa Alkhatib upplever att vardagen blivit lättare i takt med att hon börjat behärska det svenska språket bättre. Hon anser att tillgången till nyheter är en förutsättning för att man ska kunna leva ett normalt liv.

När man inte vet vad som händer runt omkring en kan man inte vara en del av samhället.

LT börjar med nyheter på arabiska

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.