Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Karlskoga-Kuriren får snubba av JK för radering på nätet

Publicerad: 22 Januari 2009, 15:06

Karlskoga-Kuriren slipper att justitiekanslern utreder ett fall av eventuellt förtal på tidningens debattforum. Men tidningen får en tillrättavisning av JK för att inlägget raderades.


Ämnen i artikeln:

JK

Den 1 januari publicerades ett inlägg på Karlskoga-Kurirens debattforum, som polisanmäldes för förtal. Inlägget togs bort av chefredaktör Göran Karlsson, som råkade radera det.

Polisen skickade anmälan till JK, som konstaterar att det i vilket fall som inte är förtal av den arten att det kan handla om allmänt åtal. Ska det drivas vidare är det upp till den eventuellt förtalade att göra det.

Dock har JK utrett ordningen på tidningen och kommit fram till att det ”i regel” är tidningen som trycker på publiceringsknappen. Därför gäller Yttrandefrihetsgrundlagen.

Men var gränsen för ”i regel” går är otydligt. Göran Lambertz menar att om det kan slinka igenom något inlägg som sedan tas bort så är det fortfarande YGL som gäller. Men osäkerheten är stor. Över huvud taget finner han YGL otydlig.

– Det är därför vi utreder.
– Det blir tydligare med nya YGL.

I avgörandet i Karlskoga Kuriren- ärendet får tidningen kritik för att inlägget raderades. Enligt lagen måste material som tillhandahålls genom mediet dokumenteras och sparas i minst sex månader.

I och med att raderingen skedde av misstag och av oaktsamhet och i och med att chefredaktören bekräftat innehållet i anmälan, så skulle misstaget inte leda till fällande dom. Därför driver inte JK saken vidare. Men skriver att redaktioner inte ska ”ta lätt på sin skyldighet att bevara information”.

{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=20}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.