Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Karin Lindell: Zarembas klander ska vi ta åt oss

Publicerad: 8 juni 2009, 07:59

Redaktioner tycks inte heller ha vägt in att det tydligen finns inslag av dysfunktionalitet i familjen när man valt vad som ska delges allmänheten, skriver Karin Lindell i senaste numret av Medievärlden.


Maciej Zaremba hittade en bild av Vojakkala som ingen annan hittat, sade Haparandabladets Örjan Pekka i en intervju med Medievärlden härom veckan.
Det var väl precis det som var mening, eller hur? Tre månader lär det ha tagit.
Det som inte kan skrivas i en rak nyhetsartikel kan Zaremba, eller någon annan med samma envishet att undersöka och tid att skaffa sig överblick, skriva i en fokusartikel. Att exempelvis Insider, som är ett tittmediums motsvarighet, inte lyckades hitta en annan bild är kanske mer förvånande.
Zaremba klandrar tredje statsmakten för att den mitt i sin massiva bevakning ha gjort ett klent jobb och det ska vi ta åt oss och lära oss av, inte spela prinsessa på ärten. I det här fallet befinner sig en romsk familj i medieuppbådets intressefokus, vilket man av pressetiska skäl inte berättar. Men alla vet. Redaktioner tycks inte heller ha vägt in att det tydligen finns inslag av dysfunktionalitet i familjen när man valt vad som ska delges allmänheten.
Samtidigt berättar man var allt utspelas. Orten har enligt Wikipedia 60 invånare. Det är svårt att vara anonym även utanför de 15 hektar som är Vojakkala.

Medierna har gjort på samma sätt som de alltid gör när det finns anledning att vara kritisk. Alla springer åt samma håll, ingen i motsatt riktning.
Maciej Zaremba säger att han blir misstänksam när alla säger samma sak. Inte kan han väl vara ensam om det?
Riksåklagaren har beslutat granska hovrättens dom. Enligt de dömdas (fem familjemedlemmar) advokat har rätten bland annat dömt dem kollektivt till långa fängelsestraff. Zaremba påpekade också det i sin artikel.
Någon annan journalist som läste domen och reagerade?
Maciej Zaremba berättar ensidigt har det sagts. Han svarar ”allt man skriver är ensidigt”.
Kanske är det bara den som grundligast gjort sin hemläxa som vågar stå för det.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.