Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kamratposten firar jubileum med specialutgåva

Publicerad: 19 april 2017, 08:33

Till vänster: KP 6, en ordinarie tidning med allt det som KP ska innehålla. Till höger: KP 7 är en jubileumstidning med en genomgång av Kamratpostens 125-åriga historia.

I år fyller Kamratposten 125 år. Det firas med en jubileumstidning och ett stort barnkalas. ”Behovet av en tidning som tar barn på allvar är – om inte större i dag – så i alla fall minst lika stort som tidigare”, säger tidningens chefredaktör.

Ämnen i artikeln:

Kamratposten

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


För att kunna göra jubileumstidningen har fyra medarbetare gått igenom alla gamla nummer av barntidningen, däribland Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman:

– Det har varit väldigt roligt. Vi har bläddrat i tidningarna, valt ut godbitar och spektakulära grejer från olika epoker och därefter kokat ned det till en tidning. Sedan har vi kryddat med lite moderna saker, bland annat ett helt unikt KoPémon-spel.

Att gå upp i utgivning har varit möjligt eftersom materialet i jubileumstidningen är tidlöst vilket gjort att den kunnat göras parallellt med den vanliga tidningen samt av den befintliga redaktionen. Och när de grävde i arkivet hittade redaktionen en hel del roligt material, berättar Lukas Björkman:

– Om vi hittade roliga grejer! Hur mycket som helst. Något som jag fascinerades av var alla tidigare pristävlingar. För 60 år sedan lottade vi ut hundvalpar. Över huvud taget var det otroligt många priser i potten. Allt från resor till knivar och fickpluntor.

År 1892 grundade Stina Quint, lärare och tidningsredaktör, Folkskolans Barntidning – som under 1950-talet blev Kamratposten. Ambitionen var att ”ge de svenska barnen en bok som inte är dyr och som aldrig tar slut”. Och grundpelarna var gudsfruktan, fosterlandskärlek, djurskydd och nykterhet.

Genom åren har tidningen genomgått stora förändringar, berättar tidningens chefredaktör Lukas Björkman:

– De första 30 åren följde tidningen de grundpelare som Stina Quint satte upp. Vid 1930-talet började det komma in färgtryck. Framåt 50-talet får läsarna rejält mycket mer plats och tidningen får också ett tydligare mer barnperspektiv.

Hur har KP:s roll förändrats sedan starten?

– Stina Quint ville starta en bok som aldrig tar slut. Det gäller fortfarande. Vi gör fler sidor än någonsin och har en stadig utgivning. Men annars har tidningen förändrats mycket, säger Lukas Björkman och fortsätter:

– Nu försöker vi vara både barnens bästis och deras röst. Kamratposten ska vara ett ställe där barn får komma till tals och tas på allvar. En slags allvetande expert som tar alla frågor seriöst och tar upp allt som är viktigt i livet när man är mellan 8 och 14. Samtidigt ska tidningen vara rolig. Minst 50 procent ska vara roligheter.

Vilka utmaningar har KP?

– Samma som alla tidningar. Trenden är ju att det säljs färre tidningar. Men hittills har inte vi drabbats särskilt av det. Vi håller en ganska hög upplaga, går plus och satsar på prenumerationsaffären.

Och framtiden ser ljus ut, konstaterar Lukas Björkman:

– Vi ser en svagt uppåtgående trend och det är stora barnkullar på gång. Vad gäller läsarfrågor får vi in minst lika många frågor som tidigare. Behovet av en tidning som tar barn på allvar är – om inte större i dag – så i alla fall minst lika stort som tidigare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev