Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kämpar för en human flyktingpolitik

Publicerad: 2 Mars 2011, 08:06

På tisdagsmorgonen var det premiär för flyktingbloggen.org som vill verka för en humanare flyktingpolitik. Initiativtagare är de tidigare riksdagspolitikerna Magdalena Streijffert (S) och Kalle Larsson (V).


Kalle Larsson var tidigare flyktingpolitisk talesman för Vänsterpartiet och Magdalena Streijffert hade ansvar för asyl- och flyktingfrågor ur främst ett europeiskt perspektiv. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen i höstas kände båda att det var dags att göra något.

Det finns inte längre någon som helst diskussion kring hur vi kan göra flyktingpolitiken mer human. Så fort man diskuterar flyktingfrågor idag så handlar det om att det kommer för många. Det är en mycket olycklig utveckling, säger Magdalena Streijffert.

Flyktingbloggen hoppas kunna bli en arena för Rädda Barnen, Röda Korset och andra organisationer som arbetar med de här frågorna. Streijffert och Larsson hoppas även bloggen ska kunna fungera som en engagerande arena för advokater, jurister och alla de som i sitt arbete försöker hjälpa de flyktingar som kommer till Sverige.

I nuläget finns 30 skribenter knutna till bloggen och bland dem märks SSU:s ordförande Jytte Guteland, Expos utbildningschef Alex Bengtsson och det tidigare språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug.

Vi kommer också att låta flyktingarna själva komma till tals. Vi hoppas hitta människor som vill berätta sina historier för oss så att vi kan skriva ner dem och på så sätt ta vara på deras åsikter och erfarenheter, säger Magdalena Streijffert.

Vad krävs för att få skriva på bloggen?

Att man vill jobba för en mänskligare flyktingpolitik. Det är det skribenterna har gemensamt. Bloggen är partipolitiskt obunden så bredden är stor.

Hur ska ni göra för att slippa rasistiska kommentarer?

I början kommer vi att kontrollera kommentarerna. När en användare fått fem godkända kommentarer publicerade får han eller hon möjlighet att lägga upp sina kommentarer direkt.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.