Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kameranyheter från PMA-mässan

Publicerad: 11 Februari 2008, 12:09

I samband med den nyligen avslutade kameramässan PMA i USA har kameraleverantörerna presenterat sina vårnyheter. Kompaktkamerorna dominerade men alla större tillverkare har numera flera systemkameror i sortimentet vilket också medför att man tar fram allt fler objektivlösningar.


Den stora nyheten för den professionella marknaden var att nu har Sony satt ner foten ordentligt, man har tagit fram en ny bildupptagande CMOS-sensor i småfilmsstorlek som ger en upplösning på 24,6 miljoner pixlar. Den kommer bland att sitta i en kamera som lanseras senare i år och som nu bara visades upp som modell.

Men Sony hade två nya spegelreflexkameror med sig till mässan, A350 med 14,2 miljoner pixlar i bildupplösning och A300 med 10,2. A350 har kan använda bildskärmen som sökare med autofokus inkopplad, den 2,5 tum stora skärmen kan också vinklas ut från kamerakroppen och kameran är tätad mot fukt och damm. Serietagningshastigheten dock på blygsamma 3 bilder per sekund.

Canon visade sin kommande semiprofessionella systemkamera, 450D, som klarar 3,5 bilder per sekund med en högsta bildupplösning på 12 miljoner pixlar. Den har en förbättrat 9-punkters autofokus och den 3 tum stora skärmen kan också användas som sökare.

Riktigt hög serietagningshastighet får man med Fujifilms Finepix F100FS som har en Super CCD på 11 miljoner pixlars bildupplösning. Den kan ta 7 bilder per sekund (upp till 50 i serie) i upp till ISO 10 000 med 3 miljoner pixlar, ISO 6400 med 6 miljoner pixlar. Det fasta objektivet är optiskt stabiliserat och har ett zoomomfång motsvarande 28 till 400 millimeter. Borde vara en given kamera i en sportfotografs kameraväska!

På kompaktkamerasidan grasserar pixelraseriet, nu har man lyckats pressa in 12 miljoner pixlar i en liten bildupptagande krets, något som knappast gynnar bildkvaliteten. Ett intressant undantag är Sigmas DP1 som nu äntligen verkar vara på väg ut på marknaden. Den använder sig av Foveons stora 3-skiktssensor som efterliknar vanlig färgfilm, de tre lagren på 4,6 miljoner pixlar ger en bild med 14 miljoner i resultat.

Objektivet motsvarar 28 millimeter och den kan förutom skärmen använda en extra optisk sökare. På www.dpreview.com kan man se bilder tagna med DP1 och de visar en kvalitet som vida överstiger en vanlig kompaktkamera. Ni kommer att kunna läsa en test här i Medievärlden så fort som kameran kommer till Sverige.

Till sist ett praktiskt tillbehör. Med Delkins Image Router kan man samtidigt ladda ner bilder från upp till fyra minneskort av CD-typ till datorn, ett smart sätt att snabba upp inläsningen när man kommer åter efter ett större fotojobb.
Gunnar Fahlström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.