Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström fredag/ Springer vill ta Mecoms godbitar

Publicerad: 21 November 2008, 09:53

Den brittiska mediakoncernen Mecom är i svår motgång och en försäljning verkar bli en trolig lösning. Norska A-pressen och tyska Axel Springer är intresserade av att lägga beslag på "godbitarna" hos Mecom. De kommersiella radiokanalerna i Danmark fungerar inte. Danmarks största tryckeri stänger.


Ämnen i artikeln:

Norge

Här rapporterar vi om några av de viktigaste mediahändelserna i Danmark och Norge under den gångna veckan.

FÖRSÄLJNING

Den brittiska mediakoncernen Mecom vacklar. Med stora skulder, sjunkande aktiekurser och annalkande lågkonjunktur är det svårt att se hur Mecom ska kunna överleva i nuvarande form. Mecoms skuldbörda uppgår för närvarande till 7,9 miljarder svenska kronor och inom kort måste ett par stora lån betjänas. Mecom är nu piskad att finna en lösning för att komma ur denna finansiella klämma.

Och den enda lösningen ser ut att vara försäljning. Och säljarna dyker nu upp – påskyndade inte minst av det låga börsvärdet på Mecom. Det har under senaste tiden pendlat mellan 185 och 300 miljoner kronor.

Ingen har hittills visat sig vara intresserad av att köpa hela Mecom. Företrädare för tyska Axel Springer säger nu att man gärna vill se närmare på Mecoms ägarinnehav i Polen. Mecom äger tillsammans med den polska staten, Rzeczpospolita, Polens tredje största tidning. Axel Springer har redan betydande aktiviteter i Polen och ett köp av Mecoms Rzeczpospolita skulle passa bra i den tyska koncernens mediaportfölj.

I Norge ligger A-pressen i startgroparna för att ta över Edda Media, som består av ett 40-tal välskötta regionala tidningar över hela landet. En investeringsgrupp under ledning av mäklarhuset Pareto, som också var intresserad av Edda Media, har nu backat ur. Därmed ligger vägen öppen för A-pressen.

A-pressen har tidigare sagt sig villig att betala omkring 3,5 miljarder kronor för Edda Media. Men efter att det budet lagts har ju värdet på Mecom-aktierna sjunkit betydligt och A-pressen har därför sänkt sitt bud. Om Mecom accepterar det, kan A-pressen göra ett rövarköp.

I Danmark äger Mecom Berlingske Media; men ännu har ingen visat sig vara intresserad av att köpa denna förlustverksamhet.

NEDÅT

Den kommersiella radion i Danmark fungerar inte. Under de senaste fem åren har de dominerande aktörerna på den danska radiomarknaden förlorat mer än en miljard svenska kronor på omkullseglade projekt. Sky Radio har lagts ner, liksom TV 2 Radio. Och nu är Radio 100 FM på fallrepet. Den kan bli stängd redan nästa vecka av staten.

Radio 100 FM menar att den under flera år betalat för mycket i avgift och vägrar därför att sända in nästa års avgift på 30 miljoner kronor till staten. Radio- och tv-nämnden har svarat att kanalen stängs om avgiften inte betalas. Radio 100 FM har nu gått till Köpenhamns tingsrätt för att få undersökt om sändningstillståndet kan dras in.

Att Radio 100 FM nu agerar på detta sätt kan bero på att ägaren, holländaren John de Mol, letar efter en ursäkt att dra sig ur den danska radiomarknaden. Hittills har den danska radiosatsningen kostat honom drygt 400 miljoner kronor.

För den nystartade Nova FM, som ägs av SBS Radio, betyder en eventuell nedläggning av Radio 100 FM att man förlorar en konkurrent. Men i stället ska man slåss med dåliga konjunkturer och sjunkande annonsintäkter; det sägs att annonsörerna nu har förlorat tålamodet med den danska radiomarknaden.

STÄNGER

Danmarks största tidningstryckeri, Trykkompagniet, stängs. Det är fallande upplagor och färre tidningstitlar som ligger bakom nedläggningen. Detta har skapat en hastigt växande överkapacitet på marknaden. Tryckeriet ägs gemensamt av Berlingske Medie och JP/Politikens Hus.

Trykkompagniet har 200 anställda och omsatte i fjol för 523 miljoner svenska kronor. Driftsresultatet uppgick till knappt 3 miljoner kronor. Bolaget stod inför att investera i nya tryckmaskiner för mellan 300 och 400 miljoner kronor. Detta var den utlösande orsaken till att man nu arbetar mot en nedläggning. Det formella beslutet om stängning har ännu inte fattats.

Det går också rykten om att Jyllands-Postens tryckeri i Viby kan bli stängt. Men koncernledningen i JP/Politikens Hus avvisar ryktena och säger att man inte har sådana planer.

För Dansk Avistryk kan en nedläggning av Trykkompagniet bli ett kärkommet beslut. Dansk Avistrykk förlorade nämligen Nyhedsavisen som kund tidigare i år. Dansk Avistryk har redan ingått ett preliminärt avtal med Berlingske Media om att trycka både Berlingske Tidende och Urban. Avtalet träder i kraft så snart Trykkompagniet läggs ned.

Den enes död, den andras bröd.
Christer Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.