Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Schibsted-basen tror inte på betaltidningar

Publicerad: 13 Februari 2009, 13:19

"Jag tror att betaltidningarna är borta om 20-30 år". Det sa nyligen Kjell Aamot, koncernchef i Schibsted, i ett föredrag på Handelshögskolan BI i Oslo. Hans dystra profetia möttes av kraftig kritik från "de egna", chefredaktörer och journalister på Schibsted-tidningarna Aftenposten och Verdens Gang (VG).


Ämnen i artikeln:

Schibsted

DET SKA VARA GRATIS
Kjell Aamot tror fortfarande att papperstidningarna har en framtid, men bara gratistidningarna. De stora, betalda tidningarnas traditionella affärsmodell kommer så småningom att duka under, enligt koncernchefen.

Schibsteds flaggskepp, Aftenposten, reagerade omdelbart och slog till mot Kjell Aamot på ledarplats. Med stora bokstäver hävdades att koncernchefen har fel och att han tillhör gruppen kulturpessimister. Om det nu är så att nekrologen över betaltidningarna redan är skriven, så krävs det att den är mer välskriven och har ett bättre underlag, än det som nu föreligger från Aamots hand, dängde ledaren till med.

Även mediaanalytiker menar att Kjell Aamot spådom är alltför dyster och dessutom felaktig. Men koncernchefen är övertygad om att han har rätt och i en krönika i Aftenposten upprepar han sitt påstående om betaltidningens död.

Det är förståeligt att Kjell Aamot och ledningen i Schibsted är bedrövad över sjunkande upplagor, minskade annonsintäkter och fallande aktiekurser. I denna situation kan det därför vara lätt att gå till överdrift i analyserna om betaltidningens framtid. Vi får bara hoppas att Kjell Aamot inte låter sig styras av sin profetia och uteslutande satsar på gratistidningar och nätet. I dag behöver betaltidningarna allt det stöd de kan få i sina ansträngningar till förändring och förnyelse.

AVSLÖJAD POLITIK OCH JOURNALISTIK

Den här veckan har i Danmark dominerats av debatten om dokumentärfilmen ”Dagbok från mitten”, som visades i DR 2 i tisdags. Filmen handlar om ett politiskt partis uppgång och fall, och har fått såväl journalister som politiker på banan. Partiet i filmen hette Ny Alliance och stiftaren var Naser Khader, Danmarks mest populäre muslim. Tillsammans med två andra politiker lyckades han på kort tid skapa tämligen hög anslutning i opinionsmätningarna. I detta läge nappade han på en idé från den gode vännen och regissören, Christoffer Guldbrandsen, om att göra en film om partiet. Under ett år följde Guldbrandsen och hans team det politiska spelet runt Ny Alliance.

Filmarna fick nog uppleva mer än vad de hade väntat. Efter en kort tid började partiet rämna i sina grundvalar, partiets ledning var inbördes oenig om det mesta och under lång tid saknades det ett politiskt program. Partifolk och väljare lämnade Ny Alliance. Filmen avslöjar på ett skoningslöst sätt att Naser Khader var en oduglig partiledare som kördes runt i manegen av sin egna spinndoktorer, som alltmer själva började agera politiker.

Filmen avslöjar också brister i journalisters arbetsmetoder. Där visas avsnitt med journalister som först frågar spinndoktorn om de får lov att ställa vissa frågor till partiledaren. När ämnet är alltför kontroversiellt säger spinndoktorn nej. Det förhandlas också mellan journalister, spinndoktor och partiledare om hur en rubrik ska utformas på den färdiga artikeln i tidningen.

”Dagbok från mitten” är en mycket skickligt gjord dokumentärfilm: den är avslöjande, men också upplysande. Politiker, spinndoktorer och journalister – alla kläs de av till beskådning.

SPARKAS

Två journalister på den danska eftermiddagstidningen B.T. har sparkats för att de har arbetat med en bok om den fängslade finansmannen Stein Bagger, tidigare chef för IT Factory. Stein Bagger sitter i dag fängslad, misstänkt för att ha förskingrat en miljard kronor genom falska leasingkontrakt. Journalisterna har ingått ett kontrakt med Gyldendals förlag utan att först fråga sin arbetsgivare om lov. Det är ett klart brott mot anställningsvillkoren.

Chefredaktören på B.T. menar att Stein Bagger-affären är en av de viktigaste historierna som tidningen haft på länge och hon vill vara säker på att alla upplysningar som finns om Bagger också kommer tidningen till del. De författande journalisterna har nämligen hävdat att de kommer med nya avslöjanden i boken.

Den facklige representanten på B.T. menar att ledningen har reagerat ovanligt hårt genom att säga upp journalisterna. Konflikten mellan ledningen och de författande journalisterna har framförallt handlat om när de skulle ha meddelat arbetsgivaren om bokprojektet. I början visste journalisterna nämligen inte om bokprojektet skulle lyckas.
Christer  Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.