Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Ny tidning startas i Danmark

Publicerad: 4 September 2009, 05:04

Det är inte så ofta det händer numera, att det startas nya tidningar. Men i den här veckan lanserade danska A-pressen och internetkoncernen Freeway en ny nättidning som ska bevaka danskarnas arbetsliv.


Tidningen, som heter Avisen.dk, har fått en flygande start och flera av deras egenproducerade artiklar har under den här veckan gått runt i det danska medielandskapet.

Avisen.dk bygger alltså på en ohelig allians mellan LO-ägda A-pressen och it-spekulanterna i Freeway, som ligger bakom bland annat mötesportalen Dating.dk, ungdomsportalen Arto.com och Trendsales.dk. Tanken är att dessa sajter genom ska bidra till att dra läsare till Avisen.dk – och vice versa. Som fågeln Fenix bygger den nya tidningen vidare på resterna av den nedlagda Nyhedsavisens nätversion, avisen.dk, var namn Freeway övertog i samband med Nyhedsavisens konkurs.

A-pressen har investerat nästan tolv miljoner svenska kronor i projektet, som ska utvärderas mot slutet av 2011. Så lång tid får alltså Avisen.dk på sig att visa om den är livsduglig.

Chefredaktör för Avisen.dk är Rasmus Emborg, som tidigare varit journalist på Politiken. Han har fått en redaktion på sju journalister, som varje dag ska producera mellan fyra och fem egna artiklar på området arbetsliv. A-pressens egen nyhetsbyrå, Newspaq, levererar därutöver löpande allmänna nyheter.

Det är ett friskt grepp som A-pressen och Freeway har tagit. Den viktigaste frågan är förstås om tidningen kan tjäna pengar och på sikt ge överskott. I dag är det inte de stora pengarna att tjäna på nätreklam och dessutom finns det nyheter om arbetslivet att hämta gratis hos en rad av LO-förbundens tidningar och deras nätsidor. Två och ett halvt år är ingen lång tid att köra fram en livskraftig tidning på. Men den tidsramen bör ändå kunna ge ägarna en signal om åt vilket håll det lutar.

Avisen.dk är i dag gratis, men på längre sikt kan det, enligt chefredaktören, bli tal om att ta betalt för artiklarna. Men det sker bara om de övriga nättidningarna gör det samma.

Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.