Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Nätrekord efter dödsdom

Publicerad: 11 September 2009, 05:20

Den danska nyhetsbyrån Ritzau har utvecklat ett nytt affärsområde och börjat att göra färdiga tidningssidor till Helsingör Dagblad. Ritzau tecknar inom kort liknande avtal med gratistidningarna MetroXpress och 24timer.


Det nya –  och anmärkningsvärda här i Danmark – är att det är Ritzau och inte tidningen själv som väljer det material som ska ingå i tidningen. Det är förstås hårda ekonomiska realiteter som ligger bakom Helsingör Dagblads beslut – tidningen tvingades för en tid sedan att säga upp hälften av sin redaktion för att överleva.

Ritzau prioriterar materialet från byrån, redigerar det, gör layouten och sänder det därefter till tryckeriet.

Men Helsingör Dagblads tillvägagångssätt är ändå högst problematiskt. Läsarnas förtroende för tidningen kommer att försvagas när den inte längre står bakom urvalet och prioriteringen av nyheterna.

Förutom MetroXpress och 24timer är flera andra tidningar i Danmark är också på väg att träffa avtal med Ritzau om färdiga sidor.

Dödsdom gav nätrekord

När dödsdomen mot de två norrmännen, Joshua French och Tjostolv Moland, föll i Kongo i tisdags kunde flera nätmedier notera läsarrekord. VG Nett hade då 1,1 miljoner unika läsare på första sidan och över sju miljoner sidhänvisningar. Även Dagbladet och Aftenposten hade trafikrekord.

Även tv – och då särskilt TV 2 Nyhetskanalen – hade i tisdags sin bästa dag någonsin. Totalt såg 478 000 tittare på kanalen mer än tre minuter för att se domen läsas upp. TV 2 var då landets största kanal och större än NRK 1 och 2 tillsammans.

Rättegången i Kongo har också lett till en debatt om de norska mediernas arbetssätt. Den norska Journalisten har frågat 2 000 medlemmar om hur de uppfattar bevakningen av rättegången i norska medier. Många menar att medierna har varit alltför okritiska i behandlingen av norrmännen, som har uppträtt som offer i spalterna. Ingen har velat skriva något negativt om dem i rädsla för att deras situation i Kongo skulle förvärras. Medierna har accepterat norrmännens version av händelsen utan att ställa kritiska frågor. Om någon hade anklagats för ett liknande brott i Norge, hade medierna agerat på ett helt annat sätt – oavsett om de varit skyldiga eller ej.

Norska presstödet i fara

På måndag går norrmännen till valurnorna för att rösta fram sina kandidater till Stortinget. Valet blir – i alla fall enligt opinionsmätningarna – en rysare och det är osäkert om den nuvarande röd/gröna regeringen under Jens Stoltenbergs ledning sitter kvar. Om det blir ett regeringsskifte och de borgerliga tar över, väntas stora förändringar i mediepolitiken, skriver Kampanje.

Presstödet, NRK-licensen och momsbefrielsen för tidningar – allt detta kommer i stöpsleven efter ett eventuellt regeringsskifte. Höyre, Venstre (motsvarar Folkpartiet i Sverige) och Fremskrittspartiet vill alla göra ingrepp i presstödet. Höyre vill bl a reducera stödet med 100 miljoner norska kronor.

Presstödet i form av produktionstillskott, som var oförändrat både i fjol och i år, ligger på 264 miljoner kronor. Därtill kommer momsbefrielsen av dagstidningar, vilken är värd 1,5 miljarder kronor. Fremskrittspartiet och Kristeligt Folkeparti vill utvidga momsbefrielsen att gälla även veckotidningar.

Samtliga borgerliga partier, utom Kristeligt Folkeparti, är överens om att ta bort licensbetalningen till public service-kanalen NRK. Men partierna är inte eniga om hur den alternativa finansieringen av NRK ska se ut. Höyre menar dock att finansieringen ska ske via statsbudgeten.

Efter ett regeringsskifte i Norge väntas som synes oroliga och osäkra tider på mediefronten.

Christer Källström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.