Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Metro flyttar hem till Stockholm

Publicerad: 9 Januari 2009, 13:21

Metro International lämnar London och flyttar hem till Stockholm för att spara pengar och komma närmare driftsenheter och finansiella marknader. Mecom är i färd med att sälja ut sin verksamhet i Tyskland.


Ämnen i artikeln:

Metro

FLYTTNING

Metro International har en ansträngd ekonomi och söker nu överallt efter besparingar. Det senaste är att man flyttar koncernens kontor i London till Stockholm under detta år. Metro Internationals huvudkontor ligger i Luxembourg, men största delen av administrationen, bl a koncernchefen Per Mikael Jensen, sitter i London. Nedläggningen av London-kontoret väntas ge en årlig besparing på 22 miljoner svenska kronor.

Andra fördelar med flytten är, enligt Per Mikael Jensen, att några av London-fuktionerna kommer närmare driftsenheterna och den finansiella marknaden.

MetroXpress i Köpenhamn skapar nu sitt eget distributionsbolag för att öka omsättningen. Det nya bolaget, som får namnet Distributionskompagniet, ska dela ut MetroXpress och 24timer. De två tidningarna har tillsammans över en miljon dagliga läsare.

Sören Riis, som är vd i MetroXpress, säger att denna satsning ska leda till att företaget får ett överskott redan under innevarande år. Bolaget ska också erbjuda distributionstjänser till externa kunder.

SPLITTRING

I Norge funderar man på att låta filmer och dramaserier avbrytas av reklam. Kulturminister Trond Giske (socialdemokrat), som lagt fram förslaget, menar att detta kan bidra till att produktionen av norsk drama-tv ökar.

Trond Giske vill dock inte införa amerikanska förhållanden och låta filmer och dramaserier ständigt avbrytas av reklam. I stället kan han tänka sig ett avbrott i halvtimmen. De nya reglerna, som nu ska ut på remiss, vill han diskutera med berörda parter.

En part som redan uttryckt starkt missnöje med kulturministerns utspel är de norska filmregissörerna, som menar att ministern bör fråga tv-tittarna om deras åsikt.

Däremot är de kommersiella tv-kanalerna jublande glada. Både TV 2 och TV Norge är beredda att öka sin reklamdel redan i vår om Trond Giskes förslag bliver verklighet.

SÄLJER

Sedan en tid har den brittiska mediakoncernen Mecom legat i förhandlingar med det tyska förlaget M. DuMont Schauberg (MDS) om försäljning av Mecoms tyska tidningar. En avslutning på affären väntas inom kort.

MDS vill köpa Mecom-tidningarna Berliner Zeitung, Berliner Kurir, Tip och Hamburger Morgenpost. MDS, som är Tysklands fjärde största mediehus, sägs vara berett att betala 1,8 miljarder svenska kronor för tidningarna.

Skuldtyngda Mecom är i stort behov av dessa pengar. I slutet av fjolåret ingick Mecom ett bankavtal som ger koncernen en frist till den 28 februari med att få ordning på finanserna och minska skulden. Mecom har i dag en skuld på sju miljarder kronor.

David Montgomerys vision om att bygga ett stort europeiskt mediahus är nu i färd med att vittra bort. Nästa steg blir förmodligen en försäljning av polska och norska tidningar.
Christer  Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.