Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Liten ljusning i Norge

Publicerad: 18 September 2009, 05:20

I Norge börjar det ta sig på reklammarknaden. Mediebyråerna ökade sin omsättning något i augusti jämfört med samma månad för ett år sedan. I Danmark är Politikens tryckning av en jägarsoldatsbok föremål för många åsikter. Innehåller den något som den högsta militära ledningen inte vill ska komma fram?


För första gången sedan finanskrisen startade i fjol höst börjar nu reklammarknaden att röra på sig åt rätt håll i Norge. För augusti månad noterar Mediebyråenes interesseorganisasjon (MIO) en ökning i omsättningen på 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Det är inte mycket, men bedömare i branschen menar att detta är ett tecken på att botten är nådd och att klättringen uppåt har påbörjats så smått.

I augusti hade de norska kommersiella tv-kanalerna en ökning i reklamomsättningen på 4,5 procent. Internet gick fram med 8,2 procent. Även magasin- och veckopressen ökade. Däremot blev det fortsatt kräftgång för dagspressen, som minskade med 8,6 procent i augusti.

Mörkt för VG Nett

Men trots förbättringarna i annonsomsättningen för internet så har Norges mest framgångsrika och lönsamma nättidning, VG Nett, stött på problem. Var tioende medarbetare på tidningen ska nu sägas upp. Det betyder att tio av de 100 medarbetarna nu försvinner från tidningen.

Det är finanskrisens härjningar som fortfarande gör sig gällande för VG Multimedia, som utger VG Nett. Sedan årsskiftet har VG Multimedia utvidgat staben, men nu går det alltså åt andra hållet.

Danska ÖB polisanmäler Politiken

I Danmark rasar för närvarande en intensiv debatt om en bok, som landets högsta militärledning vill stoppa utgivningen av. Danska ÖB har anmält Politikens tryckning av boken hos polisen och i går inleddes den rättsliga behandlingen av frågan. Domstolen väntas inte bli klar med sitt beslut förrän tidigast nu på måndag.

Boken, ”Jägare – i krig med eliten”, är skriven av jägarsoldaten Thomas Rathsack och handlar om de krig som författaren har utkämpat för Danmark i bl a Irak och Afghanistan. Danska ÖB, Tim Sloth Jörgensen, motiverar kravet på utgivningsförbud med att boken innehåller upplysningar som kommer att skada Danmarks säkerhet och förhållande till främmande makter. Politiken och de flesta andra tidningar i Danmark går emot ÖB, men Politiken går i spetsen och tryckte i onsdags hela boken som en bilaga i tidningen.

Politikens publicering av boken har orsakat en hård debatt om tryckfrihet kontra militära hemligheter, där inte bara journalister och militärer deltar, utan också statsministern och försvarsminstern plus en rad politiker från olika läger.

Flera militära experter har hävdat att boken inte innehåller några hemligheter som kan skada Danmark eller danska soldater. Mot denna bakgrund ligger det nära till hands att tro att det är andra förhållanden som ÖB inte vill ska se dagens ljus. Kan det vara så att boken avslöjar aktioner som danska soldater inte hade mandat att utföra?

Troligen förhåller det sig så, eftersom både statsminister Lars Lökke Rasmussen och försvarsminister Sören Gade har engagerat sig i frågan. Statsministern, som också är pressens minister, kallar Politikens agerande för ”ett falskt och litet billigt martyrskap”. Kammaradvokaten, statens försvarare i rättegångar, har också överraskande antytt att bokens innehåll kan kopplas samman med en kommande ersättningsfråga, som en tidigare afghansk fånge rest mot det danska försvaret.

I en demokrati måste medierna naturligvis utsätta försvaret för samma granskning som andra maktorgan i samhället. Men försvaret är skickligt på att bygga hinder för medierna, som i regel ger den belysning av krig och försvarsfrågor försvaret önskar. Därför är det befriande att det nu kommer en bok, som berättar mer ingående om förhållandena i försvaret. Och att det finns en tidning i Danmark som vågar publicera boken.

Politikens viktigaste konkurrenter, Jyllands-Posten och Berlingske Tidende, har stuckit svansen mellan benen och kallar Politikens publicering av boken för en ”dum provokation” respektive ”ett mediastunt”. Rönnbären är sura, sa räven.

Christer Källström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.