Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/Fredag: Dansk Avistryck ger sig in i presstödsstriden

Publicerad: 28 November 2008, 08:39

Med stöd av den svenska staten dumpar Malmö Tidningstryck priserna på tryckning hävdar Dansk Avistryk, som vänt sig till EU-kommissionen för att få frågan utredd. I Norge råder full förvirring kring utlysandet av sändningstillstånd för den kommersiella lokalradion.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Här rapporterar vi om några av den gångna veckan mediehändelser i Danmark och Norge.

KLAGOMÅL

Malmö Tidningstryck dumpar priserna på tryckning med den svenska staten i ryggen. Det påstår Dansk Avistryk, som nu klagar till EU-kommissionen över detta. Malmö Tidningstryck övertog nyligen tryckningen av MetroXpress från Dansk Avistryck.

Hur har då det danska tryckeriet kommit fram till att Malmö Tidningstryck subventioneras av svenska staten? Jo, resonerar danskarna, det svenska tryckeriet ägs av Skånska Dagbladet som varje år får 50 miljoner kronor i driftsstöd av staten.

Det medför att Malmö Tidningstrykk kan sänka sina priser, vilket skapas en orättvis konkurrens, hävdar det danska tryckeriet. Det ska bli intressant att se hur EU-kommissionen ställer sig till detta klagomål. EU-kommissionen håller ju redan i förväg på med att nagelfara det svenska presstödssystemet. (Se även länkade artiklar)

Dansk Avistryk har på sistone förlorat inte bara MetroXpress som kund, utan också Nyhedsavisen. Till gengäld, och som ett slags plåster på såren, är det meningen att Dansk Avistryk framöver ska trycka både Berlingske Tidende och Urban.

KAOS

Förvirring och kaos har uppstått kring utlysningen av sändningstillstånd för den kommersiella lokalradion i Norge. Kulturdepartementet har nämligen underkänt den ansökningsrunda som nu är avslutad. Det betyder att de 28 radiokoncessionerna ska utlysas på nytt. Radiostationerna är rasande.

Orsaken till denna kullerbytta är att det uppstått oklarhet kring hur man tolkar begreppet ‘lokalt innehåll’. Medieinspektionen som sköter hanteringen av ansökningarna, har en tolkning av ‘lokalt innehåll’ som skiljer sig från departementets. Och det är inte bra. Dessutom har Medieinspektionen, enligt kulturdepartementet, gett vissa ansökare mer information än vad de övriga fått.

Kulturminister Trond Giske har nu underkänt hela ansökningsprocessen, som startar på nytt den 8 december. Samtidigt vill ministern att Medieinspektionens verksamhet ska utvärderas, vilket kan betyda att departementet är i färd med att slakta Medieinspektionen.

På Medieinspektionen förstår man ingenting och tillbakavisar påståendena om att man gett vilseledande eller otillräcklig information till ansökarna. Gudbrand Guthus på Medieinspektionen säger att han vill fortsätta att arbeta lojalt för departementet, men vidta de justeringar som behövs. Vi får hoppas att parterna snart kan bli eniga om vad som menas med ‘lokalt innehåll’. För så länge det råder oklarhet på detta område, blir det svårt för radiostationerna att utforma sina ansökningar på nytt.

MOTVIND

Danska TV 2, som framförallt får sina intäkter från reklam, är fortfarande i motvind. Med skulder på 1,2 miljarder svenska kronor och med en affärsmodell som inte fungerar är det svårt att se hur TV 2, som ägs av staten, ska få rätsida på verksamheten i sin nuvarande form. Annonsintäkterna räcker helt enkelt till för att få verksamheten att gå runt.

Ledningen i TV 2 har under det senaste halvåret arbetat intensivt med att få rätsida på kanalen, som har en tittarandel på 60 procent. Ett av förslagen går ut på att TV 2 får lov att införa abonnemangsavgifter. Andra förslag handlar om försäljning av huvudkontoret i Odense, försäljning av TV:s andel av sändningsmasterna i landet, avskaffande av filmstödet samt införande av reklambreaks.

Av dessa förslag har införandet av abonnemangsbetalning första prioritet hos TV 2. Men det finns en politisk motvilja mot detta i Folketinget. Men nu ska kulturdepartementet se närmare på förslagen; därefter blir det politikernas uppgift att besluta.

Helt klart är att något måste göras åt problemen vid TV 2. Kanalen kan inte fortsätta sin verksamhet på samma sätt som hittills.
Christer Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.