Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källström/fredag: Bombhot mot dansk press

Publicerad: 16 Januari 2009, 09:58

En bomb har slagit ned i den danska medievärlden. Dagspressen kanske beläggs med moms. Politiken har ingått nätsamarbete med tyska Der Spiegel och holländska NRC Handelsblad. Alla de stora mediekoncernerna i Norden, utom Bonnier, skär nu kraftigt i sina kostnader.


Ämnen i artikeln:

AllerEgmont

Detta är något av vad som hänt under den gångna veckan i Danmark och Norge.

BAKÅT

En skatteutredning har placerat en bomb i den danska medievärlden. Utredningen föreslår att det  läggs moms på de redan i förväg hårt pressade dagstidningarna i landet. Momsen i Danmark ligger på 25 procent.

I dag får den danska dagspressen 1,9 miljarder svenska kronor årligen i form av momsbefrielse och distributionsstöd; momsbefrielsen utgör den största delen av pressstödet. Att ta bort momsbefrielsen, utan att kompensera för den, skulle bli rena dödsstöten för dagstidningarna.

Innehållet i skatteutredningen, som lägger fram sitt förslag om två veckor, avslöjades i veckan av tidningen Börsen. Utredningens förslag är verkligen inte lyhört, särskilt som det redan i förväg sitter en mediapolitisk grupp som ska se närmare på konstruktionen av presstödet. Och denna utredning har bara kommit halvvägs i sitt arbete.

En samlad opposition i Folketinget avvisar förslaget om noll-moms för dagstidningarna. Sedan återstår att se hur regeringen ställer sig till skatteutredningens förslag.

FRAMÅT

Danska Politiken har inlett ett samarbete med tyska Der Spiegel och holländska NRC Handelsblad. Samarbetet innebär att nyheterna från de tre tidningarna görs tillgängliga på engelska på varandras hemsidor på nätet.

Samarbetet mellan Der Spiegel och NRC Handelsblad startade redan i augusti i fjol. Och nu – den 12 januari – gick alltså Politiken med och blev däremd det första skandinaviska medium, som anslöt sig till medianätverket. Där ska tidningarna lägga ut sina största nyheter från respektive länder.

Utväxlingsavtalet är uppbyggt på ett sådant sätt att det ökar trafiken och ger annonsörerna tillgång till en större europeisk läsekrets i ett nätverk av engelskpråkliga websites, som samtidigt lägger vikt vid de enskilda deltagarnas nationella styrka.

NEDÅT

Alla de stora mediakoncernerna i Norden – bortsett från Bonnier – aviserar nu nedskärningar. Schibsted var först ute och meddelade att man ska spara 650 miljoner svenska kronor under nästa år.  Det blir nedskärningar över hela området, utom online-verksamheten, där man i stället satsar.

Danska Egmont, som har aktiviteter i 31 länder,  meddelar så att man ska spara ungefär lika mycket som Schibsted, fast utlagt över tre år. Nedskärningarna går särskilt hårt ut över Egmonts verksamhet i Norge, där det ska sparas 160 miljoner kronor i TV 2 och 185 miljoner i Hjemmet Mortensen. Det blir även nedskärningar i Nordisk Film och Egmont Magazines.

Besparingarna hos Egmont betyder uppsägningar och minskade aktiviteter över hela fältet. Men liksom Schibsted, vill Egmont öka investeringarna på nätet. Det är finanskrisen och kursfallen på en rad viktiga valutor, bl a den norska, som drabbat Egmont särskilt hårt.

Aller Norge aviserar också besparingar: det rör sig om 150 miljoner kronor under detta år. Det betyder att uppemot 90 tjänster kan försvinna från danska Allers tidningar i Norge.
Christer  Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

AllerEgmont

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.