Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Källskyddet intakt enligt Anders Gerdin

Publicerad: 16 November 2007, 09:22

Anders Gerdins bedömning är att han och Aftonbladet inte är i närheten av att ha röjt källan till att tidningen har tillgång till vad som står i patientjournalen om den man som sagt sig planera att mörda Filipa Reinfeldt. - Våra källor har kontakter på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. De jobbar inte där, säger Anders Gerdin.


I dagens Aftonbladet återges långa stycken ur den 42-årige mannens journal, som visar att flera läkare bedömt hans mordplaner som så allvarliga att patientsekretessen brutits. Tidningens syfte är att visa läkarnas professionella bedömning, i kontrast till vad säkerhetspolisen sedan gjort.

För patientjournaler gäller omvänt skaderekvisit, det vill säga att sekretessen kan brytas och uppgifter lämnas ut om det är klart att patienten inte skadas av det. Det vanliga om journalsekretessen bryts är att det är patienten själv som lämnar ut uppgifterna. I det här fallet är det inte så.

Aftonbladet har inte kopia på journalen.

– Vi har fått den uppläst för oss, säger Anders Gerdin.

Enligt honom har tidningen full koll på att källskyddet upprätthållits.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.