Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kalle Anka jubilerar

Publicerad: 3 oktober 2018, 10:52

Kalle Anka & C:o fyller 70 år i september.

Nu i september är det 70 år sedan serietidningen Kalle Anka utkom med sitt första nummer. Det firas bland annat med ett nytryck av premiärutgåvan från 1948.


Ämnen i artikeln:

Egmont

Serietidningen Kalle Anka & C:o kom ut med sitt allra första nummer i september 1948. Det gör serietidningen till en av de äldsta i Sverige i in kategori, enligt förlaget Egmont. Den första utgåvan var 36 sidor tjock och kostade 60 öre. Numret är i dag eftertraktat på auktion men sällan ute till försäljning. När en utgåva gick under klubban i Stockholm 1999 landade priset på 165 000.

Trots att serietidningen möttes av visst motstånd vid starten växte den snabbt i popularitet. Tidningen har en tradition av att blanda underhållning och kunskap, vilket Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & C:o, gärna framhåller:

”Vi skäms inte för att sticka ut näbben och prata om Kalle Anka & C:o som en folkbildare. Serier spelar en viktig roll i vårt samhälle, inte minst för att skapa läslust, men också för att bidra till allmänbildningen. Därför vill vi utbringa ett sjuttiofaldigt kvack.”

Det stundande 70-årsjubileet firas med ett limiterat nytryck av det första numret från 1948 samt en jubileumsbok om 240 sidor och en jubileumstidning som blir nummer 3 255 i ordning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Egmont

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev