Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kallade Folkets hus ”fort nazi”

Publicerad: 25 Maj 2015, 10:52

Pressens Opinionsnämnd klandrar Södermanlands Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed i ett reportage om Folkets Hus.


Ämnen i artikeln:

Södermanlands NyheterSverigedemokraterna

Den 18 oktober 2014 inledde Södermanlands Nyheter en artikelserie under vinjetten Det nya SörmlanD (stavat så med flit för att koppla till partiet SD, reds. anm.). Tidningen inledde artikelserien i Oxelösund där arbetarrörelsens Folkets Hus blivit SD-märkt.

Reportaget inleddes med en krönika av chefredaktören där han resonerade om Sverigedemokraternas rötter i nazismen. Huvudartikeln hade rubriken Från folkets hus till fort nazi. I överingressen berättades att Folkets hus i Oxelösund i 50 år varit mötesplats för ortsborna. Nu ägdes byggnaden av en privat fastighetsägare.

Artikeln beskrev de bilder fastighetsägaren lagt ut på internet valdagen den 14 september 2014. Det var bilder från Folkets hus där Sverigedemokraterna förberedde sin valvaka.

På en Facebooksida hade vänsterpartisten Patrik Renfors kallat Folkets hus för fort-nazi.

Några dagar senare hade saken tagits upp i Södermanlands Nyheter. Fastighetsägaren hade sagt sig vara förtvivlad över påhoppet. Patrik Renfors hade gjort en halv pudel och bett om ursäkt.

Fastighetsägaren hävdade att han var helt opolitisk.

Ett av de foton som illustrerade artikeln föreställde fastighetsägaren i en folksamling. Bildtexten löd:

Folkets hus nya ägare X X hävdar att han är opolitisk. Här deltar han vid Jimmie Åkessons torgmöte i Nyköping den 14 augusti.

På tidningens löpsedel fanns rubriken: Från Folkets hus till SD-näste.

Publiceringen anmäldes av fastighetsägaren. Han menade att han och hans familj blivit kränkta och att det inte stämde att SD hade den roll i huset som tidningen påstod. I själva verket hade de haft en lång rad hyresgäster i huset, till exempel Socialdemokraterna, Kommunal, ABF, Polisförbundet och SSAB.

Dessutom hade Alliansen hyrt lokaler från före EU-omröstningen till efter riksdagsvalet. Från maj till september hade Alliansen haft en stor banderoll på fasaden. SD hade hyrt lokal tre gånger under två och ett halvt år.

Anmälaren ansåg att bilden på honom från torgmötet med Jimmie Åkesson inte hade med den här saken att göra. I publiken hade även Södermanlands Nyheters chefredaktör Göran Carstorp stått. Hade han också deltagit i SD:s möte?, frågade sig fastighetsägaren.

Tidningen svarade att man velat beskriva en utveckling som upprört många Oxelösundsbor. En sak som upprört var att huset under valrörelsen varit tapetserat med Sverigedemokraternas valaffischer. Samtidigt hade anmälarens politiska värderingar varit ett dilemma för tidningen, då han inte hade något uppdrag i SD. Men det var vida känt att han stod SD mycket nära och under hösten hade fastighetsägaren också haft en bild på sig själv tillsammans med Jimmie Åkesson som omslagsbild på sin Facebooksida, skriver tidningen i sitt svar.

Vänsterpartiets ledare i Oxelösund hade kallat Folkets hus för fort nazi. Det var därifrån rubrikordet kommit, vilket också redovisades i reportaget.

”Att genom djuplodande och reflekterande journalistik försöka beskriva vad som skett i samhället när det politiska landskapet förändras är av stort allmänintresse. Det finns således inget att invända mot att tidningen valt att ta ett grepp som artikelserien Det nya SörmlanD”, skriver Pressombudsmannen i sin bedömning, men konstaterar också:

”Vid en sådan granskning är det emellertid viktigt att tidningen inte skadar de personer som skildras på ett oförsvarligt sätt.”

PO anser att följande tre pressetiska överväganden är centrala i ärendet:

   Antydningarna om att anmälaren är Sverigedemokrat.

   Frågan om tidningen har täckning för uppgifterna att gamla Folkets hus är ett SD-näste.

   Användningen av begreppet fort nazi.

SN antyder att anmälaren är Sverigedemokrat genom beskrivningen av huset som ett SD-näste och bilden på anmälaren vid Jimmie Åkessons torgmöte. Att spekulera i en enskild persons politiska hållning är integritetskänsligt, skriver PO, och klassar skriverierna som ”pressetiskt tveksamma”.

Grunden för att kalla gamla Folkets hus för ett SD-näste anser PO vara svag, och att kalla huset för fort nazi är att gå ”betydligt längre”:

”För att ett hus ska bli ett tillhåll för nazister krävs att ägaren accepterar en sådan utveckling. Naziststämpeln fastnar därmed inte endast på huset utan även på den som bär ansvaret, i det här fallet anmälaren.”

PO menar att tidningen har gått över gränsen för det pressetiskt acceptabla och bör klandras för att ha beskrivit anmälaren som ansvarig för att Folkets hus blivit ett fort nazi, och för antydningarna om hans personliga partitillhörighet.

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.