Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kalla Fakta: Konflikts misstag förändrar hela bilden

Publicerad: 30 April 2010, 06:24

Kalla Faktas chef Johan Åsard håller inte med Mikael Olsson om att felet i Konflikt inte förändrar något i sak. Det förändrar allt, säger han.


Konflikt blandade ihop två anonymiserade kvinnor som berättade om festerna i Rinkeby för Kalla Fakta. Den kvinna som intervjuades av Konflikt tillskrevs en annan kvinnas uttalanden i Kalla Fakta.

Det är deras nyckelintervju som ska visa att Kalla Faktas inslag är felaktigt. Att de intervjuar en annan person än den de påstår sig intervjua förändrar hela bilden, säger Johan Åsard.

Kalla Fakta har varit i kontakt med kvinnan som intervjuades i Konflikt och enligt henne har hon blivit hotad på grund av sin medverkan med namn och omaskerad röst. Hon säger också, enligt Johan Åsard, att hon inte ville kunna bli identifierad när hon ställde upp i Konflikts inslag.

Kalla Fakta har begärt och fått en rättelse i Konflikt. Däremot blir det ingen rättelse på en annan punkt som Kalla Fakta begärt: Enligt Kalla Fakta har Konflikt hävdat att inga andra åsikter om festerna fick komma fram.

De påstår felaktigt att vi valt bort en person på grund av hans åsikter. Det är väldigt irriterande att de inte tänker rätta det felet.

Varför valde ni bort honom?

För att han inte fick plats. Vi valde att låta en imam från moskén säga samma saker.

Men är det inte en viss skillnad att låta imamen eller medborgarvärden framföra kritiken av festen i det här fallet?

Det är två olika personer, men de framförde samma åsikt.

Det viktiga är att vår skildring av konflikten inte bygger på felaktiga fakta, det gör däremot Konflikts skildring.

Johan Åsard tycker också att Konflikt borde kontaktat Kalla Fakta för en kommentar.

Påståendet att vi valt bort en person på grund av hans åsikter är en anklagelse som vi borde ha fått bemöta. Då hade vi dessutom kunnat bespara Konflikt det andra problemet i reportaget: pinsamheten att förväxla kvinnan de intervjuat med en annan kvinna i vårt reportage.

Kalla Fakta överväger nu att anmäla Konflikts inslag till Granskningsnämnden.

Axel Andén När det handlar om Rinkeby försvinner källkritiken

Fel i Konflikt om Rinkeby

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.