Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kaliber om Obol: Är bara först viktigt för NK?

Publicerad: 13 April 2007, 12:38

Björn Tunbäck och Anna Jaktén, Kaliber, tycker att Norrbottens-Kurirens redaktionschef står för en enkelspårig syn på kvalitet.


Det är svårt att veta om man skall skratta eller gråta över Mats Ehnboms insinuanta och hånfulla drapa. Den är inte ett konstruktivt sätt att få till en debatt i varje fall.
Hans enda mått på journalistisk kvalité är om man är först eller ej. Andra kvalitéer verkar vara oviktiga. Även om han själv betraktar Norrbottens-Kuriren som ”en sketen liten landsortstidning” gör inte vi det.

Vi är inte förbannade på våra reporterkolleger på tidningen. Tvärtom ringde vi till dem dagen efter publiceringen och gratulerade dem till ett bra jobb och att pratade om hur vi hållit på med samma jobb. Dessutom kom vi fram till att historien var stor nog för att räcka till flera medier och att genomslaget blev större tack vare att vi var två om det.

Vi för våra debatter själva, Mats Ehnbom. Vi beordrar inte Medierna eller något annat P1-program att gå våra ärenden även om Ehnbom tycks tro det. Men han kollar tydligen inte så noga vad han slänger ur sig. Det är illavarslande.

På sitt raljerande sätt vägrar Ehnbom att inse skillnaden mellan att ha några översiktliga telefonsamtal med en myndighet för att få deras kommentar, som vi gjorde, och att skicka in luntor med researchmaterial. Tidningen sände in dussinvis med sidor med personnummer, namn på de inblandades fruar och tidigare fruar, fastighetsbeteckningar, taxeringsuppgifter, bolagsnummer, utdrag ur utländska bolagsregister etc till Finansinspektionen och polisen. Dessutom redovisade de sina egna hypoteser om vad Obol sysslade med.
I ett av breven står: ”Detta är ingen formell anmälan. Vi vill att ni återkommer till oss innan vi eventuellt gör en anmälan. Vi är i första hand grävande journalister och ska inte ägna oss åt annat. Om det krävs en anmälan för att ni skall granska detta vill vi överväga om vi ska göra det anonymt och vi måste då också ha tillstånd av vår ansvarige utgivare/chef. – – Vi tror att vårt underlag kan hjälpa er – och att vi kan hjälpa varandra.”

Sättet att sköta kontakterna med FI sa reportrarna rakryggat att de ångrade på Grävseminariet i Örebro. Har månne Ehnbom skällt ut dem för det eftersom han ju har en annan uppfattning?

Kalibers frågor till Finansinspektionen innebar inte att de startade någon utredning. Däremot kan frågorna ha påskyndat den. Det vi redovisade för lyssnarna så att de skulle veta det. Det är att vara öppen för sin publik. Kuriren dolde däremot att det i mycket var deras verk att både inspektion och polis drog igång utredningar.

Vi ville ha kommentarer av Gunnar Ek på Aktiespararna. Det var ett led i vårt arbete. För att han skulle kunna uttala sig fick han komma till oss och se vad vi tagit fram. Annars hade han knappast kunnat uttala sig. Det är en vanlig journalistisk arbetsmetod som inte innebär att vi går Aktiespararnas eller någon annans ärende. Och materialet stannade hos oss, även om Mats Ehnbom säger något annat. Som vanligt utan att kolla först.

Ehnbom skriver att de försökte få en intervju med Bo Johansson. Jaha. På vilket sätt gagnade försöken Kurirens läsare? Med de månader och år av arbete Kuriren lade ner måste Ehnbom ha haft åtskilliga tillfällen att se till att hans medarbetare kunde gå iland med att intervjua huvudpersonen som dessutom har hus i spridningsområdet. Vi arbetade intensivt under tre veckor. I slutet av den andra veckan ringde vi Bo Johansson i Piteå och fick en intervju. Svårare än så var det inte. Att Ehnbom drar fram att de intervjuade honom 2005 innan arbetet startade är närmast pinsamt. Det var ju den intervjun som skall ha varit startpunkten för deras jobb. Och kvarstår faktum. Två dagar före publiceringen träffade de Johansson och gjorde en sedvanligt käck och glad intervju med bygdens hjälte och superfinansman. Ehnbom förklarar att reportern som gjorde det jobbet självklart visste om granskningen. Jamen varför gav redaktionschefen honom inte då till uppgift att ställa frågor om saken?

Tills sist lyckönskar vi Malin Öhrlund och Torkel Omnell till deras Guldspade.
Dessutom kan vi tillägga att vi när vi skickade in Kalibers Obolreportage till Årets Ekonomijournalist skrev att vi gärna delade ett eventuellt pris med dem. Om Ehnbom överhuvudtaget tänkte på att sända in tidningens arbete till det priset undandrar sig vår bedömning. Men att Kaliber ens nominerades till det priset föranledde i alla fall en magsur reaktion från Kurirens sida att döma av vad de sa till Journalisten tidigare i våras. Detta apropå Ehnboms påståenden om besvikelse och bitterhet.

Björn Tunbäck
Anna Jaktén
Kaliber, P1
Sveriges Radio Göteborg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.