Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Just nu sitter 251 journalister fängslade

Publicerad: 14 december 2018, 06:56

Protester efter att den turkiska regimen fängslat tidningen Cumhuriyets chefredaktör. Foto. Wikimedia

För tredje året i rad sitter det över 250 journalister i fängelse för att ha utfört deras arbete. Värst är situationen i Turiket, där 68 journalister sitter fängslade, visar en ny rapport från pressfrihetsorganisationen CPJ.


De nya siffrorna från pressfrihetsorganisationen CPJ föreslår att det auktoritära tillvägagångssättet för att stoppa kritiska journalister är mer än en tillfällig anonmali. Det skriver organisationen i sin rapport om fängslade journalister. 251 fängslade journalister är en svag minskning mot rekordåren 2016 , då det satt 259 journalister fängslade, och 2017, då siffran var 262.

Värst är, likt förra året, situationen i Turkiet, där 68 journalister sitter inlåsta– trots att de nyligen släppte ett antal fångar. Situationen i Turkiet blev värre efter den misslyckades statskuppen 2016, även om fängslandet av journalister hade påbörjats redan innan, skriver CPJ.

Men även Kina, där 47 journalister är frihetsberövade, och i Egypten, som håller 25 bakom lås och bom, utmärker sig i rapporten.

Saudiarabien, som hamnade i världens strålkastarljus efter att brutalt avrättat och styckat Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi, har även ökat sin repression mot journalister på hemmaplan. CPJ har kunnat identifiera 16 fängslade journalister i landet.

98 procent av de journalister som fängslats har blivit det av sitt hemland, framkommer i rapporten. Totalt sitter fem journalister fångna i ett annat land, två av dem är en ukrainsk medborgare som sitter fängslad i Ryssland och en rysk medborgare som sitter fängslad i Ukraina.

30 procent av de fängslade var frilansare och 33 procent var kvinnor.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.