Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Julian Assange häktas inte

Publicerad: 3 juni 2019, 12:10

Foto: Patrik Svedberg och Wikimedia.

Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer inte att häktats i sin frånvaro. Det har Uppsala tingsrätt beslutat, rapporterar UNT.


Under måndagsförmiddagen hölls häktningsförhandlingen kring den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange. Åklagaren Eva-Maria Persson hade yrkat på att Assange skulle häktas i sin frånvaro, men kördes alltså över av tingsrätten, skriver UNT.

Förhandlingen inleddes klockan 10 på morgonen men vid lunch meddelande tingsrätten att ett besked skulle komma först vid klockan 16.

Julian Assange var själv inte med under förhandlingen. Enligt uppgifter är han sjuk och behandlas på ett fängelsesjukhus i London, där han sitter av ett 50 veckors straff för att ha brutit mot reglerna för hans borgen. Assange försvarare advokaten Per E Samuelsson har tidigare försökt flytta fram förhandlingen till följd av Wikileaks-grundarens hälsotillstånd. Men tingsrätten bestämde då att förhandlingen ska ske på det utsatta datumet.

Delar av häktningsförhandlingen, den som handlade om anklagelserna mot Julian Assange, bakom stängda dörrar.

Julian Assange framför via sin advokat att han är oskyldig till anklagelserna.

Åklagaren Eva-Maria Persson skriver i en presskommentar att hon respekterar domstolens beslut. Hon uppger att nästa steg är att försöka hålla förhör med Julian Assange. Tidigare var planen att begära Assange utlämnad från Storbritannien efter att häktning trätt i kraft.

– Nu fortsätter förundersökningen dels med förhör i Sverige, dels kommer en europeisk utredningsorder att utfärdas i syfte att förhöra Julian Assange. Någon tidpunkt för det finns ännu inte. Vi tar ett steg i taget och omprövar utredningsläget fortlöpande, skriver hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.