Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Julian Assange begärs häktad i sin frånvaro

Publicerad: 13 maj 2019, 07:15

Julian Assange 2014. Foto: Wikimedia.

Den svenska förundersökningen om anklagelser om våldtäkt riktade mot Julian Assange, som leder visselblåsarkollektivet Wikileaks, kommer att återupptas. Han begärs nu häktad i sin frånvaro och en internationell efterlysning kommer utfärdas om tingsrätten går på åklagarens linje.


Vid en presskonferens meddelande åklagaren Eva-Marie Persson att förundersökningen mot Wikileaks grundaren Julian Assange återupptas.

– Jag har i dag beslutat att återuppta förundersökningen, säger Eva-Marie Persson.

Julian Assange har gömt sig på Ecuadors ambassad i London, där han fick politisk asyl efter att det svenska rättsväsendet begärt honom utlämnad. Han var fri mot borgen när han tog tillflykt till ambassaden. Assange uppgav då att han var orolig för att bli utlämnad till USA, där han misstänktes för brott i samband med läckor om Irak-kriget. Den 11 april i år drog Ecuador tillbaka asylen och brittisk polis kunde då gripa honom.

Den svenska förundersökningen lades ned den 19 maj 2017 då det inte fanns några möjligheter att fortsätta utredningen då han var på ambassaden.

– Vid tidpunkten fanns inga åtgärder kvar för att driva utredningen vidare, säger Eva-Marie Persson vid presskonferens om det beslutet som hennes företrädare Marianne Ny tog.

De nya omständigheterna gör att det finns anledning att ändra det beslutet säger Eva-Marie Persson.

– Jag anser att det finns förutsättningar för att fortsätta och avsluta förundersökningen, säger hon.

Åklagaren kommer under dagen lämna in en begäran att Julian Assange får en offentlig försvarare. Hon kommer sedan att begära att han häktas i sin frånvaro och sedan utfärda en internationell efterlysning som innebär att han kommer att utelämnas till Sverige efter att han avslutat sitt straff i England.

– Mitt beslut att återuppta förundersökningen är inte ett ställningstaganden till om huruvida ett åtal ska väckas. Det får vi återkomma om, säger Eva-Marie Persson.

Julian Assange har dömts till närmare ett års fängelse i England för att han brutit mot borgen. Han beräknas enligt den svenska åklagaren sitta av 25 veckor av straffet.

Skulle Julian Assange utelämnas till Sverige skulle det krävas ett godkännande från både Sverige och Storbritannien för att han ska kunna utelämnas till ett tredje land, exempelvis USA. De amerikanska myndigheterna förväntas begära Assange utelämnad inom kort.

Brottet preskriberas 17 augusti 2020 och innan dess måste åklagaren kunna väcka åtal mot honom innan dess.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.