Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JP:s reporter inifrån niqaben

Publicerad: 14 februari 2011, 10:03

Jönköpings-Postens Andreas Söderlund klädde sig i niqab dag för en dag. Han är tidningens nya livsåskådningsreporter, en tjänst som tillåter djupdykningar i världsbilder och känslor.


Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Han hade utgått från att alla skulle stirra på honom, men det blev tvärtom.

Alla tittade bort, det skapade väldigt mycket känslor i en själv. Jag hade inte väntat mig det, säger han.

Att folk inte tittar en i ögonen, att de svänger huvudet 90 grader och tittar in i väggen. Att man handlar mat och kassörskan inte ser en i ögonen när man får tillbaka växeln. Alla sådana regler är borta.

Vad gjorde det med dig?

Jag kände mig osynlig. Man kan reagera antingen med nyfikenhet eller rädsla. Barn är nyfikna och frågar, men vuxna är rädda för att ställa frågor. Så skapar vi minoritetsgrupper som är helt utanför, och som får svårare att få jobb.

Vad tror du att läsarna får ut av reportaget?

Det landade i väldigt tydliga känslor av utanförskap, så jag kände att vi kom fram till någonting.  Det är inte så ofta man får gå in på djupet och beskriva sina egna känslor i tidningen.

JP:s redaktionschef och ansvarige utgivare Mats Ottosson, som skrivit en kolumn i anslutning till reportaget, tycker att det är viktigt att diskutera de grundläggande mäskliga friheterna.

I Sverige diskuterar vi nästan bara förbud, istället för att diskutera grundläggande friheter som yttrandefrihet och religionsfrihet. Vi i pressen borde gå i bräschen för maximala medborgerliga rättigheter. Om vi ska förbjuda niqab, vad blir då nästa sak att förbjuda?

Livsåskådningsreporter är en tjänst som Jönköpings-Posten återtillsatte i höstas.

Jag har mycket utrymme för att granska frikyrkorna i Jönköping. Men det handlar mycket om att lyfta fram andra sätt att se på världen.

Ett exempel är reportageserien ”Min tro” där personer med olika tro får ge sin syn på världen. En slags personporträtt utifrån livsåskådningsperspektiv.

Reportaget finns i bildfiler nedan:

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev