Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JP/Politikens resultat: 316 miljoner

Publicerad: 4 Februari 2011, 08:53

Den danska mediekoncernen JP/Politikens Hus gjorde ett rekordresultat på 316 miljoner svenska kronor förra året. Detta trots nedgång i upplaga och annonsering för koncernens tre tidningar: Jyllands-Posten, Politiken och Ekstra Bladet.


Det finns framförallt fyra orsaker till JP/Politikens framgång: tryckerinedläggning, minskade rabattförmåner, balans i den digitala verksamheten och uppsägningar. Under de senaste två åren har antalet anställda sjunkit från 2 900 till dagens 2 345.

Resultatet på 316 miljoner kronor före skatt är det bästa sedan fusionen mellan Jyllands-Posten och Politiken/Ekstra Bladet 2003. Koncernen har i dag ett eget kapital på 1,2 miljarder kronor och inga skulder.

Efter en genomgripande genomgång och upprensning av alla mediehusets områden är det nu överskott i koncernens samtliga bolag. Ordet ‘gratis’ har bytts ut mot ‘betalning’. De förmånliga rabattsystemen för prenumeranter har tagits bort. Och företaget har utvecklat den digitala delen, där den nu har skärpt fokus på lönsamhet.

Även i år ser det ljust ut för mediehuset.

?    Vi är ju en konjunkturavhängig verksamhet, men om inte konjunkturerna förvärras kan även 2011 bli ett historiskt mycket bra år, säger JP/Politikens vd, Lars Munch, till politiken.dk.

Lars Munch är nu inställd på att företa nya investeringar. Det kan röra sig om uppköp eller nya områden som man kan gå in i. Koncernen har tillsammans med danska TV 2 redan sagt sig vara intresserad av att bli ägare till den nya public service-radiokanal, som regeringen snart lägger ut till försäljning.

Chriseter Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.