Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journaliststudenter: OK betala för intervju

Publicerad: 12 November 2010, 11:32

Nästan varannan journalistelev tycker det är acceptabelt att betala för en intervju enligt en undersökning på Poppius journalistskola.


Samtidigt menar 70 procent av eleverna att pressetiken blivit sämre. Bara 12 procent menar att den blivit bättre. Att så många tycker att man i vissa fall kan betala för att få ett intervjuobjekt att ställa upp är överraskande tycker Poppius rektor Annica Flovin. Elevernas syn på pressetiken är något mindre överraskande.

Men det kommer inte att leda till att skolan lägger om kursen.

Vi har redan mycket pressetik i vår undervisning. Det är väldigt mycket diskussioner och vi har speciella föreläsare som bara pratar pressetik, PO Yrsa Stenius bland andra har varit här. Vi tycker självklart att det här är en oerhört viktig fråga.

Tror du resultatet av undersökningen blivit annorlunda om den gjorts i slutet av utbildningen?

Det är svårt att säga, men jag tror inte det. Det här är nog ett tecken i tiden, säger Annica Flovin.

Var tredje elev vill bli reporter. Var femte krönikör. Betydligt färre siktar på att bli chef. Eller redigerare:

Det tar ett tag innan polletten trillar ner och de förstår hur roligt det jobbet är. Och att det är betydligt lättare att få jobb som redigerare.

Undersökningen visar också att Dagens Nyheter är det ställe där flest, drygt 30 procent, vill ha jobb. Magasinsvärlden lockar också många, var fjärde elev vill jobba där.

Undersökningen gjordes på ett drygt 100-tal elever som Poppius grundkurs.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.