Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journalistiken i Turkiet hotas av kollaps

Publicerad: 3 Maj 2016, 04:09

90 procent av mediebranschen i Turkiet, inklusive det statliga tv-bolaget, är direkt eller indirekt styrd av AKP-regeringen.


Det skriver den turkiske journalisten Yavuz Baydar i Svenska Dagbladet i dag. Han menar att journalistiken är på utdöende i landet. Av de 180 länder som finns på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Turkiet på plats nummer 151.

28 journalister sitter i dag fängslade i Turkiet, de flesta dömda i enlighet med antiterrorlagar, många va dem knutna till kurdiska medier. Yavuz Baydar skriver:

Brottsutredningar och åtal mot journalister ökar ständigt. Enligt Turkiets justitieministerium har antalet fall av förolämpningar mot presidenten sedan mitten av 2014 fram till i dag blivit fler än 1 800. I ett annat fall har dagstidningen Cumhuriyets redaktörer Can Dündar och Erdem Gül åtalats för spionage och terrorism för att de publicerat nyheten om att lastbilar fullastade med vapen enligt uppgift på regeringens order skulle fraktas till syriska jihadistgrupper.

De enda oberoende röster som finns kvar i landet nu är tre tv-kanaler och fem relativt små tidningar skriver Yavuz Baydar.

Den 16 maj tar han på de turkiska journalisterna Can Dündars och Erdem Güls vägnar emot Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne.

Holländsk journalist arresterad i Turkiet

Turkiska journalister tilldelas PK:s yttrandefrihetspris

Undersökande journalistik kan ge livstids fängelse i Turkiet

Turkiet utvisar finländsk journalist

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.