Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalistik ska lyfta barn i utsatta områden

Publicerad: 3 juli 2019, 07:43

Deltagarna på reporterskolan som hölls förra sommaren i Eskilstuna. T.v. Maria McShane. Foto: Nanna Salemark

Foto: Bo Johansson.

Tillsammans med Malmös kommunala bostadsbolag kommer barnen i Rosengård och i Nydala i Malmö att få gå Minibladets reporterskola – och lära sig göra egna nyheter.


Genom ett samarbete mellan Malmös allmännyttiga bostadsbolag MKB Fastighets AB och Minibladet ska barn mellan 9 och 13 år i Rosengård och Nydala starta lokala redaktioner. Där kommer barnen, gratis, att få tillgång till handledning och, i direkt anslutning till att skolan ringer ut, få vara med och skapa lokala nyheter. Under hösten kommer skolan att hållas en gång i veckan, men målet är att utöka öppettiderna.

– Jag har pratat länge med MKB om att de ska vara med och stödja det här arbetet för att få igång reporterskolan i utsatta områden, säger Maria McShane, grundare av Minibladet.

Reporterskolan har tidigare funnits i samarbete med flera skolor och som lovaktivitet på flera håll runt om i landet, berättar Maria McShane. Konceptet med reporterskolan har tagits fram av Minibladet, som är en Malmöbaserad redaktion som gör nyheter för barn i samarbete med tio olika dagstidningar. Artiklarna som barnen som producerar genom reporterskolan publiceras sedan på Minibladets sajt och i de lokala tidningarna som Minibladet samarbetar med.

Själva skolan inleds med en introduktionskurs till journalistiken.

– Sen får man sitt presskort, och därefter får man jobba på, säger Maria McShane.

Att satsa på Rosengård och Nydala ligger i linje med bostadsbolaget MKB:s strategi.

– De har mycket aktiviteter i området. Det är deras sociala strategi för att det inte ska bli så mycket stök utan en bra miljö för barn. Då blir det lugnare för andra i området också, säger Maria McShane.

Maria McShane säger att just arbetet med nyheter stärker barnens möjlighet att vara en del av det demokratiska samhället.

– Barnen tränas dels in i det källkritiska tänkandet, men de lär sig också att göra sina egna röster hörda i området. Barnkonvention som snart blir lag slår fast att barnens röster ska göras hörda. Det är också en nödvändig kunskap för att kunna vara med i det demokratiska samtalet när de blir äldre, säger hon.

Om samarbetet slår väl ut vill Maria McShane hitta liknande samarbete framöver.

– Det är tanken att det här ska kunna bli en modell som vi kan skala upp till för andra områden. Vi samarbetar ju med 10 dagstidningar och vår plan är att starta lokalredaktioner på andra håll, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News