Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalistförbundet öppnar upp för nyanlända

Publicerad: 19 december 2018, 06:44

Ulrika Hyllert, ordförande Journlistförbundet. Foto: Tor Johnsson

De journalister som fått asyl i Sverige slipper under fem år inkomstkravet för medlemskap i Journalistförbundet. "Vi är kollegor oavsett var man kommer ifrån, även om man inte hunnit bli yrkesaktiv i Sverige", säger SJF:s ordförande Ulrika Hyllert.


Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Som medlem i Svenska journalistförbundet, SJF, får man rådgivning, facklig representation och ett svenskt presskort. Men för att bli medlem måste man vara aktiv journalist. För att se till att den regeln efterlevs kräver förbundet att man har en deklarerad inkomst från journalistisk verksamhet. Något som kan vara svårt att ha när man precis anlänt till Sverige.

Därför inför SJF nu ett speciellt medlemskap där den som fått uppehållstillstånd i Sverige undantas inkomstkravet i upp till fem år, eller tills dess att man har en inkomst från sitt gebit.

Förslaget har genomdrivits efter att flera motioner inkommit till Journalistförbundets senaste kongress. SJF:s ordförande Ulrika Hyllert säger att hon uppskattar att medlemmarna i hennes förbund drivit frågan.

– Jag är jätteglad att vi har så engagerade medlemmar.Vi är kolleger oavsett var vi kommer ifrån, även om man inte hunnit bli yrkesaktiv i Sverige. Det vill vi som förbund stå för, säger hon.

SJF har ingen uppskattning om hur många som kan vara aktuella för den nya formen av medlemsskap.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.