Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalisternas öde kan avgöras i veckan

Publicerad: 15 augusti 2011, 10:58

På onsdag hålls nya förhandlingar i fallet med de två svenska frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som hålls fängslade i Etiopien.


De svenska frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye reste i slutet av juni till Etiopien för att undersöka de påstådda flyktingövergreppen i provinsen Ogaden. Den 1 juli greps de i samband med strider mellan ONLF-gerillan och etiopisk militär. Sedan dess har myndigheterna tillsatt en förundersökning om misstänkt terrorbrott, något som journalisterna själva hävdar att de är oskyldiga till. Däremot erkänner de att de via Somalia tagit sig in olagligt i Ogaden-provinsen, som är stängd för journalister. Nu på onsdag den 17 augusti hålls en ny förhandling.

I våras slog den internationella organisationen Reportrar utan gränser larm om den kraftigt försämrade pressfriheten i Etiopien. Regeringen anklagades för att försöka kontrollera, till och med kväva, kritiska nyhetsmedier. Enligt Committe to Protect Journalists används landets antiterrorlagstiftning till att kriminalisera fördelaktig rapportering om alla grupper som regeringen stämplar som terrorister däribland oppositionen. Trots utvecklingen är Reportrar utan gränsers svenska ordförande Jesper Bengtsson hoppfull om svenskarnas öde.

– Det jag hörde senast, för några veckor sedan, var att de fått fylla i papper med erkännanden om att de passerat gränsen olagligt. Det är en bra utveckling, för kanske nöjer sig de etiopiska myndigheterna med detta, säger Jesper Bengtsson till Medievärlden.

Hur har det gått för Reportrar utan gränsers stödinsamling till Persson och Schibbye?

– Vi har faktiskt fått in ganska mycket under sommaren, 95 000 kronor. Om inte processen blir alltför lång kommer pengarna förhoppningsvis att räcka.

Läs mer om Reportrar utan gränsers insamling här.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News