Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalister hatas och hotas till tystnad

Självcensuren ligger och lurar i hörnen på många redaktioner och måste lyftas upp i ljuset för att, likt trollen, spricka, skriver Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg och Medieinstitutet Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg.

Publicerad: 3 maj 2017, 07:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I dag, den 3 maj, firar vi Pressfrihetens dag över hela världen. Vilken ironi det är att pressfriheten samtidigt krymper i flera av världens demokratier. I två av tre länder har läget för pressfriheten försämrats det senaste året enligt Reportrar utan gränsers nya ”Press freedom index”. Ytterligare tre länder har förpassats till den svarta bottenkategorin ”mycket dåliga” och sammanlagt hela 51 länder återfinns nu i den röda ”dåliga” kategorin.

I år hålls Unescos officiella firande av Pressfrihetsdagen i Jakarta och vid konferensen presenteras boken The Assault on Journalism som med all önskvärd tydlighet beskriver hur illa ställt det är. I boken skriver författarna och forskarna Ulla Carlsson och Reeta Pöyhtäri:

”Every day we see new forms of censorship and repression, self-censorship, surveillance, monitoring and control, gatekeeping, propaganda – disinformation, acts of terror, anti-terror laws, criminalization of encryption and/or anonymity, hate speech and harassment, and organized crime.”

Det är en diger lista av fiender till det fria ordet. Fiender som kommer i form av både enskilda individer, organisationer och politiska partier – och repressiva regimer.

De senaste tio åren har över 800 journalister dödats medan de utövade sitt yrke; att berätta för andra vad som pågår i världen. 59 procent av dem dödades i krigszoner och 41 procent i områden där det inte råder väpnad konflikt. 95 procent av alla dödade var lokala journalister som skötte sitt dagliga arbete.

Unesco är det FN-organ som särskilt ansvarar för att försvara pressfriheten och som gör offentliga uttalanden varje gång en journalist dödas i sitt arbete. Under 2016 fördömde Unescos generaldirektör 101 journalistmord. Enligt Unesco klaras endast cirka fyra procent av morden upp. Straffriheten för de som dödar, hatar eller hotar journalister är ett direkt hot mot pressfriheten och mot det öppna demokratiska samhället. Varje gång en förövare går ostraffad stärker det ­andra potentiella brottslingar. Detta leder i sin tur till en negativ spiral av våld som förgiftar samhället och undergräver respekten för mänsk­liga rättigheter och försvagar rättsstaten.

Den 2 december i fjol arrangerade Medieinstitutet Fojo och Svenska Unescorådet, tillsammans med Svenska Institutet och Utrikesdepartementet ett seminarium i Stockholm om hat och hot mot kvinnliga journalister. Näthatet mot just kvinnliga journalister tar sig delvis andra uttryck, är mer sexualiserat och angriper person oftare än sak. Att stötta de som drabbas, att utbilda, att förebygga och att stärka den fria oberoende professionella journalistiken är ett arbete som (tyvärr) blir viktigare för varje dag som går.

Så du som läser detta (och uppenbart är en person intresserad av mediefrågor): engagera dig. Stå upp mot hatet, bekämpa självcensuren, stötta den seriösa journalistiken.

Låt oss stå upp för pressfriheten, i dag på dess alldeles egna dag. Och alla andra dagar!

Mats Djurberg, generalsekreterare, Svenska Unescorådet

Kersti Forsberg, Verksamhetschef, Medieinstitutet Fojo

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.