Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journalistens reporter uthängd av Turkisk Sverigekorrespondent

Publicerad: 18 Oktober 2016, 04:40

Reportern Klas Granström har hängts ut i ett facebookinlägg. Det sedan han bett om en kommentar till en artikel om att ”journalistjägaren” Cem Küçük skulle delta i ett evenemang i kommunägda lokaler.


Ämnen i artikeln:

FacebookJournalisten

Det är en Sverigekorrespondent på den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency som reagerat på Klas Granströms avslöjanden om ”journalistjägaren” Cem Küçük, skriver Journalisten.

Det var i fredags som Journalisten skrev om att Cem Küçük skulle medverka i ett panelsamtal som arrangerades av Union of European Turkish Democrats (UETD) på kommunägda Bredängsskolan i Stockholm. Küçük har enligt Journalisten nära band till Turkiets president Erdogan, och av turkiska exiljournalister beskrivs han som en ”journalistjägare”.

Utbildningsförvaltningen avbokade evenemanget och sade att man skulle se över sin policy efter att Journalisten kontaktat personer på förvaltningen samt rektorn på Bredängsskolan. I Turkiet har händelsen blivit omskriven av ett 100-tal turkiska medier, enligt Journalisten, och den turkiska regeringen kallar avbokningen för en ”attack mot press- och yttrandefriheten”.

I ett facebookinlägg skriver Anadolu Agencys Sverigekorrespondent att syftet med Granströms mejl till rektorn var att utöva påtryckningar mot skolledningen. Men Granström hörde av sig till rektorn för att få en kommentar till att evenemanget var planerat till Bredängsskolans lokaler. Korrespondenten påstår vidare att Granström och journalisten Kurdo Baksi, som beskrivs som ”Turkietfientlig”, skulle vara nära vänner.

Journalistens chefredaktör Helena Giertta säger att påståendena är helt felaktiga och ser händelsen som ytterligare ett exempel på hur Turkiet propagerar för att misskreditera journalister runt om i världen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookJournalisten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.