Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalisten om nazistattacken

Publicerad: 13 november 2018, 10:10

Klara K:s VD Camilla Wagner, jämställdhetsexpert med bakgrund på affärstidningen Veckans Affärer.

Två nazister åtalas för inblandning i en misshandel av journalisten Camilla Wagner i Almedalen i somras. “Jag var livrädd att jag skulle få sparkar mot huvudet”, säger hon till Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Journalisten och jämställdhetsstrategen Camilla Wagner var med och grundade VA Kvinna. För sitt arbete är hon flerfaldigt prisad. I dag är hon vd för affärsnätverket Klara K. I egenskap av det besökte hon i somras Almedalsveckan.

På onsdagen, efter Annie Lööfs (C), tal hamnade Camilla Wagner och hennes sällskap mitt emot en grupp nazister i en korsning. Det gjorde henne illa berörd, berättar hon:

– Jag blev chockad över att de gick runt och skyltade med vilka de var, så jag utbrast: ”Gud, det är ju nazister” varpå en av dem svarar: ”Ja, en livs levande”.

Camilla Wagner provocerades av nazistens sätt och bestämde sig därför för att hämta en prideflagga i sin trädgård och ta med sig tillbaka till Södertorg där hon förstått att nazisterna befann sig. Väl där utbröt en hätsk ordväxling och nazisterna försökte flera gånger ta flaggan ifrån henne.

Några minuter senare lämnar sällskapet platsen. Men strax därefter möter de återigen nazister.

– Då frågar jag en tjej som går bredvid mig vad hon vill och börjar filma vårt samtal med mobilen. Då plötsligt knuffas jag omkull med full kraft. Telefonen flyger ur handen på mig och jag landar med bakhuvudet i stenläggningen.

När hon lyckas resa sig upp ser hon att en civilpolis övermannat nazisten.

– Men när jag låg med huvudet mot marken, innan jag förstod att polisen gripit honom, var jag livrädd att jag skulle få sparkar mot huvudet.

Efter attacken uppsökte Camilla Wagner vård för att dokumentera sina skador. Händelsen har också gett henne sömnsvårigheter som hon tagit hjälp för.

Nu åtalas en nazist för misshandel med hatbrottsmotiv. En annan nazist, som ska ha hjälpt den misstänkte att fly från platsen, åtalas också.

– Det känns tufft att ha rättegången framför mig. Att jag inte bara kan få fortsätta sitt liv som vanligt.

Samtidigt är hon glad över att händelsen nu har lett till åtal:

– Det är naturligtvis bra att systemet fungerar. På ett principiellt plan är jag därför väldigt glad. Skulle han frias i rätten skulle jag bli ledsen och kränkt.

Hur känns det att möta den här personen öga mot öga?

– Mitt målsägarbiträde, Thomas Bodström, har förvarnat mig om att det kommer att bli väldigt tufft. Men jag vet inte, det är omöjligt att förutspå hur jag kommer att känna där och då. Jag har inga liknande tidigare erfarenheter, säger Camilla Wagner och fortsätter:

– Men det som skrämmer mig är att det är så uppenbart att den här gruppen inte fungerar som oss andra. De saknar helt empati.

Nu hoppas hon att åtalet ska leda till en fällande dom.

– Jag har visserligen inte läst förundersökningen ännu eller hunnit träffa min advokat, men jag tycker inte att det borde finnas några tveksamheter om att det hände eller vem det var med tanke på den dokumentation som finns.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News