Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journalistavtal i sikte nästa vecka

Publicerad: 5 April 2013, 06:25

I nästa vecka ska Medieföretagen och SJF träffas igen. Möjligheterna att enas har förbättrats sedan industriavtalet blev klart i veckan.


Ämnen i artikeln:

MedieföretagenSJF

Det nya industriavtalet ger löneökningar på 6,8 procent på tre år. Pensionsavsättningar ingår också i den summan. Arbetsgivarsidan har också fått igenom skrivningar om en mer flexibel arbetstidsförläggning.

Nivåerna sätter också normen för övrigt avtalsarbete. I nästa vecka har Medieföretagen och Svenska Journalistförbundet avsatt två dagar till förhandlingar. Målet är att bli klara då det inte finns fler dagar inbokade.

Nu kan nog Medieföretagen börja prata på allvar. De är ju väldigt låsta till samordningen med Almega och Svenskt Näringsliv, säger SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Är lönenivån på industriavtalet något SJF skulle vara nöjd med?

Jag passar på den frågan. Men fokus för oss är inte bara lönenivåer utan också löneprocessen. Hur lönerna sätts ute på företagen, vilket regelverk som gäller. Vi vill komma bort från den känsla av godtycke från arbetsgivaren som finns på vissa företag.

Hans O Andersson, förhandlingschef på Medieföretagen tror inte att nivåerna i industriavtalet kan bli aktuella.

Skulle det bli så är det stor risk att det ökar behovet av omorganisering som redan präglar branschen.

Skulle ni vilja ha ett så här långt avtal?

Det beror helt på innehållet.

Ämnen i artikeln:

MedieföretagenSJF

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.