Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journalist tvingades ta bort bilder i Rosenbad

Publicerad: 29 Juni 2017, 05:49

Rosenbad. Foto: Melker Dahlstrand.

Säkerhetstjänsten från Bangladesh tvingade en frilansjournalist att radera sina bilder från ett pågående officiellt besök på Rosenbad. Den UD-personal som fanns närvarande ingrep inte.


Den regimkritiska journalisten Anwar Hossain flydde till Sverige från Bangladesh för över tio år sedan. Men det var först nyligen som han fick politiskt asyl i Sverige i tre år. I hemlandet skrev han om korruptionen i Bangladesh och i Sverige har han fortsatt blogga om regimen i landet.

För två veckor sedan var Anwar Hossein på Rosenbad för att rapportera om det officiella besöket mellan Bangladesh premiärminister och Stefan Löfven. Planen var att rapportera till en bangladeshisk tidning.

Men mitt under pågående besök, när Anwar Hossein stod och fotograferade, kom bangladeshisk säkerhetspolis fram och tog tag i honom samt beordrade honom att följa med. Väl ute i ett annat rum beslagtogs hans mobil och totalt raderades 73 bilder, rapporterar Journalisten.

Boel Lindbergh, gruppchef vid Utrikesdepartementet, bekräftar uppgifterna i ett mejl till Journalisten:

”Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och påtalade direkt på plats för den bangladeshiska säkerhetspolisen att svenska regler gäller och att journalisten var i sin fulla rätt att utföra sitt arbete. Vi har även följt upp detta i samtal med företrädare för Bangladesh och påtalat att Sverige ser mycket allvarligt på att man försöker hindra en journalist att utföra sitt arbete. Journalister måste få göra sitt arbete på ett fritt och säkert sätt och rapportera om vilka ämnen de vill. Det är en av grunderna i ett demokratiskt samhälle.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.